Rökt Renstek

För några veckor sedan var vår vän Maria och hälsade på och hon hade med sej en liten present till oss, nämligen Rökt Renstek.
Maria är en fotograferande Samisk tjej med egen fotostudio och kommer ursprungligen från Gällivare, hon och hennes man bodde tidigare här i Umeå men har nu bosatt sej i Tärnaby, till våran förtret...vi saknar er och barnen så mycket.

Idag så tillagade jag en god middag av Rensteken och så här blev det !




Förrätten

Fintärna ca 150g rökt renstek, stek dem knapriga i en panna med lite smör, blanda med 1 msk färskost med pepparrotssmak, 1msk créme fraiche salt och peppar. Servera på en smörstekt toast och ruccullasallad.

Varmrätten

400g tunnskivad rökt renstek
50g murklor
1st medelstor  tärnad gullök
5dl vispgrädde
1st kalvbuljongtärning
2tsk dijonsenap
2stk svartvinbärsgelé
S o P
800g mandelpotatis
50g smör

Smält smöret och lägg i köttet, löken och murklorna när smöret tystnat. bryn i några minuter och slå på grädden. Lägg i buljongtärningen, gelé och dijonsenapen. Låt putra i ce 15 minuter och smaka av med S o P.
Servera med mandelpotatis och hemkokt lingonsylt eller rårörda lingon.


Kommentarer :

#1: Marja

Men så perfekt!!! Jag saknar nya recept på renköttet och någon egen fantasi (eller kunskap) har jag ju inte. Detta ska jag prova nästa gång, ser smaskigt ut. PS: vi saknar er också!!!

Kram

skriven

Kommentera inlägget här :