
Pralin fylld med cocoscréme

Friterad norrglimt (ost från Norrmejerier)
Skär ca 1cm tjocka skivor av osten och vänd dem först i mjöl sedan uppvispat ägg och till sist ströbröd.
Låt dem ligga och torka i ca 10 minuter. Under tiden värm upp olja i en kastrull till 170 grader och fritera dem gyllen bruna.
Servera med hemkokt hallonmarmelad.
- 2 liter hallon
- 1 kg syltsocker
- 0,5 dl vaniljsocker
- 1 lime
- Syltsocker innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel.
- Rensa hallonen. Riv skalet från limefrukten och pressa saften.
- Koka upp hallonen med socker och lime.
- 1 kg socker för marmelad, till sylt räcker 8 dl.
- Låt sjuda tio minuter. Skumma.
- Häll upp på burkar och sätt på lock. Hallonmarmeladen eller hallonsylten stelnar när den svalnat.
TEMPERERA MÖRK CHOKLAD: Bryt eller hacka chokladen i två bunkar. Värm halva mängden till 48 ? 50°C i en mikro eller vattenbad (se till att du ej får i vattenånga i chokladen). Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 C 28°C. Värm därefter upp den till 31 grader.
Fyll pralinformen med den tempererade chokladen och knacka formen så att luftbubblorna försvinner, häll ut chokladen och ställ i kylen ca 15 minuter. Fyll med cocoscrémen.
Cocoscréme
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 100 g smör
- 1/2-1 tsk malen ingefära
- 1/2-1 tsk vaniljsocker
- 3 msk cocos
Koka ihop grädde, socker, sirap, cocos och hälften av smöret i 20 minuter tills blandningen blir tjockflytande. Tillsätt resten av smöret, ingefäran och vaniljsockret. låt svalna
täll ikylen 15minuter och ta sedan ut formen. Värm upp chokladen till 31 grader igen och fyll på den i formen. Skrapa bort överflödig choklad och ställ i kylen 1 timme. Ta ut den och knacka ut dem ur formen.