Oxfilé med murkelsås



Fantastiska gamla klassiker är nog de godaste maträtterna, här en blodig oxfilé med de goda "giftiga" murklorna som livsmedelsverket säger att vi inte ska äta, men under mina snart 30 år som kock har jag ätit mängder och jag lever och mår gott och det tänker jag fortsätta med.
Se bara till att förvälla dem väl och gärna en gång för mycket.

Murkelsås

2
dl torkade murklor
3 3 charlottenlökar
2 2 msk smör
4 4 dl vispgrädde
1 1 dl vittvin
s/p


Låt murklorna ligga i blöt i 1 l vatten i minst 2 timmar. Gärna längre, helst över natten.

Slå av vattnet och hacka svampen, koka dom i 3-4 ggr svampens volym., 5 minuter 2 gånger.

Rör runt och se till att allt grus lossnar från svampen.

Hacka svampen fint och fräs den i smöret i 6-7 minuter till de härliga dofterna kommer fram.

Ha i den hackade charlottenlöken och fräs i några minuter till.

Tillsätt vinet och grädden. Låt puttra i några minuter. Häll i stekskyn från köttet.

Smaka av med s/p





Kommentarer :

#1: Anonym

Murkelsås är bara för gott för att inte ätas. Sedan får det vara hur farligt det vill. Njutningen går före faran ;-)

skriven
#2: Karin / bevemyrs blogg

Smörstekta murklor är verkligen fantastiskt gott!:)

skriven
#3: Tinas skåpmat

Ja jag håller med föregåenden...jag har plockat o ätit murklor o förvälld de några ggr x-tra och iam still alive!!....o gott är de med för den delen!!

skriven

Kommentera inlägget här :