Köftespett-en smak av Turkiet



Sommaren 1998 så jobbade jag i Turkiet i Side och där jag lärde mej mycket om Turkisk matkultur. Såhär i efterhand när jag har tänkt på det så gick jag ner 12kg under mina 4 månader där, vad berodde det på då ? Värme ? Nej ! Dålig matlust i värmen ? Absolut inte ! Magsjuka ? Inte en dag!
Nej, jag har förstått nu efteråt att deras matkultur passar väldigt bra in i LCHF facket, mycket grönsaker, fisk och kött som gjorde utan att jag tänkte på det "mumma för min kropp" !
Så fort jag kom hem igen och började äta våran svenska kost så gick jag upp alla kilon igen + några därtill.
I Februari i år så fick vi höra talas om LCHF, då vägde jag 107kg och har till dags dato gått ner till 88kg och då ska tilläggas att det endast är med vardagsmotion.

Här kommer ett recept på Turkisk mat.

Köfte

600 g lammfärs

1 msk spiskummin

1 msk koriander

0,5 msk kanel

2 hackade vitlöksklyftor

0,5 citron, rivet skal

2 msk tomatpuré

2 msk rapsolja

0,5 tsk salt

1 tsk svartpeppar

 

Blanda alla ingredienserna i en bunke, forma med blöta händer färsen runt grillspetten. Grilla i ugnen på 175grader i ca:15min. Vänd ett par gånger under grillningen.

Servera med vitlöksyoghurt och en god sallad t.e.x Tabbouli (dock utan bulgur)

 

Vitlöksyougurt

 

2 dl Turkisk yoghurt

1 finriven vitlöksklyfta

3 droppar tabasco

salt och svartpeppar

 

Blanda och låt stå i kyl i ungefär en timme.