Vi är nog just nu inne i ett stim av Husmanskost, lite småkallt ute, gula höstlöv och svamplockning.
Då är det gott att värma sej med riktig svensk Husmanskost, sån där som våra mammor gjorde när vi växte upp !
En liten smaktripp i barndomsminnen :)
800g kalv eller lammkött av tex bringa/bog eller grytbittar.
2st gul lök
1st purjolök
3st morötter
2st lagerblad
10st vitpepparkorn
5st kryddpepparkorn
3msk ljus kalvfond
3 tsk salt
5 dl grädde
1dl grovt hackad dill
Sötrix
Dillstjälkar
2-3msk ättika, 12 %
1-2 krm Guarkernmehl
Skär köttet i 2cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det för att få bort det gråa skummet.
Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten.
Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
Tillsätt fonden, dillstjälkar, lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar och salt.
Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca: 45 min - 1 timma.
Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och låt reducera till hälften.
Häll i ättikan och smaka av med sötrix tills du får en bra balans mellan surt och sött..
Red av med Guarkernmehl till en simmig konsistens.
Lägg tillbaka köttet och smaka av med s/p och till sist lägg i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.
Husmanskost är ju så gott ! Tack för receptet !
skriven