Kåldolmar med gräddsås



Igår gjorde vi kåldolmar som är en av mina absoluta favoriträtter. Istället för att ha sirap på kåldolmarna så smälte vi smör, sötrix och soya som vi penslade kåldolmarna med och det funkade precis lika bra som sirap.
Till så hade vi hemgjord lingonsylt även den sötad med sötrix.

1st vitkålshuvud
300 g Fläskfärs
800g Nötfärs
1.5 dl grädde
2 st ägg
1 st gul lök
salt
vitpeppar
5st malda kryddpeparkorn
30g Smör
2msk sötrix
1tsk kinesisk soya

Sätt ugnen på 175 grader.

Koka upp vatten och salt i en väl tilltagen kastull. Stick en kniv i roten på kålhuvudet och sänk ned i kokande vatten så att det går enkelt att lyfta upp huvudet då och då.

Lossa bladen efter hand de är färdiga och lägg dem på en plåt så att de torkar.

Finhacka löken och fräs den utan att den tar färg.

Blanda färsen med ägg, mjölk, kryddorna och den stekta löken och fördela färsen och fördela i kålbladen. Tänk på att färsen ska vara ganska lös. Rulla ihop till paket och lägg tätt i en form,

Smält smör, soya och sötrix, pensla dolmarna med detta och häll resterande över. Sätt in i ugn på 175 grader i cirka 30 minuter.

Servera med rårörda lingon och gräddsås.




Kommentarer :

#1: milla

Vad gott, när jag var liten var en av mina favoriter kåldolmar. Som vuxen har jag aldrig gjort denna rätt.

Kul med en annan variant

skriven
#2: myfoodpassion

Kåldolmar har jeg ikke spist siden jeg var liten.

Kanskje jeg skulle prøve det igjen

skriven
#3: Anna

Har aldrig provat att göra Kåldolmar själv men det är ju så hiiimla gott! Och nu blev jag faktiskt väldigt sugen på att prova :)

Ser galet gott ut! :D

skriven

Kommentera inlägget här :