Lax och hummerpaté med semitorkade tomater och fikonglaze. Semitorkade tomaterna gör man dagen innan.
Lax och hummerpaté
500 g benfri lax (ca 750 g med ben)
500 g benfri lax (ca 750 g med ben)
2 st ägg
4 dl vispgrädde
1 knippe dill
1 tsk senap
1.5 msk vinäger
1 tsk salt
0.5 krm cayennepeppar
Tärnat hummerkött från en hummer
Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern. Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap, hummerkött och cayenne. Smaka eventuellt av med salt. Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då. Skär upp patén i skivor.
Semitorkade tomater
Halvera tomater och lägg dem i en ugnsfast form. Droppa lite olivolja på dem, strö flingsalt, svartpeppar och timjan på och baka dem i ugnen på 50 grader i 12 timmar. Ta ut och låt dem svalna.
Lägg patéen på en sallads bädd och servera med Mussini Crema balsamica fichi
Hej!
VIlken trevlig blogg du har och vilka fina tallrikar. Jag undrar bara vad det är för märke eller var tallrikarna är köpta? =)