Igår gjorde vi en citron & vitlöksgrillad kyckling med rostad paprikasås. Den blev otroligt smakrik och saftig.
När man stoppar in en citron i kycklingen och värmen stiger så förångas citronen och smaken går ut i köttet och sätter en härlig karaktär av citron.
Citron & vitlöksgrillad kyckling
1st hel färsk kyckling
1st tvättad citron
1st skivad gullök
1st finskivad solovitlök
Santa marias chicken & steak krydda
Salt.
Smör
Morötter
Börja att skiva citronen som en Hasselbackspotatis, alltså inte helt igenom. Lägg en skiva lök och vitlök i varje skiva. Gnid in kycklingen med salt på insidan och stoppa in citronen i den. Det överbliva vitlöksskivorna stoppa du under kycklingskinnet genom att sticka ett litet hål med knivspetsen. Gnid in skinet med salt och Santa marias chicken & steak krydda. Lägg över kycklingen i en ugnsäker form. Grilla i ugnen på 175 grader med lök och morotsstavar i ca 45 minuter eller tills den får en temperatur vid insidan av låret på 85 grader.
Rostad paprikasås
3st paprikor av olika färger
5dl vispgrädde
3msk kycklingfond
½st finhackad gullök
Salt
Grovmalen svart peppar
Smör att steka med
Börja med att grilla paprikorna i ugnen på 225 grader tills skalet blir mörkt. Ta ut parikorna och linda in dem i plastfolie och låt vila i 20 minuter, då blir det lättare att skala. Skala parikorna och dela dem på mitten, ta ut fröhuset och skär dem i mindre bitar. Smält smöret i en panna och låt löken fräsa nån minut i det. Tillsätt den rostade paprikan och låt det fräsa i 5 minuter. Slå på grädden, fonden och låt den reducera 3/4 delar. Mixa den slät med en mixerstav och smaka av med salt, peppar och eventuellt en smörklick om så önskas för att få en lite rundare smak.
Till detta serverade vi kokta grönsaker.
DET DÄR ska jag prova. Snarast! =)
skriven