
Vi har bra pris på Coop Forum i Umeå denna vecka på fransyska, 69,90 /kg. Och tänkte då att det blir perfekt att göra dillkött av, fast egentligen ska det vara bringa eller bog av lamm men det funkar bra med fransyska eller högrev också och den blev supergod.
800g fransyska.
2st gul lök
5st morötter
5st lagerblad
10st vitpepparkorn
5st kryddpepparkorn
3msk koncentrerad ljus kalvfond
3 tsk salt
5 dl grädde
1dl grovt hackad dill
Sötrix
Dillstjälkar
2-3msk ättika, 12 %
1krm redix
Skär köttet i 5cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det för att få bort det gråa skummet.
Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och klyfta löken och lägg i grytan tillsammans med fonden, lagerblad, dillstjälkar och pepparkornen.
Låt sjuda sakta i ca: 45 min.
Skär upp morötterna i 5cm långa bitar lägg i grytan med köttet och låt det småkoka tills köttet är mört.
Ta upp köttet och morötterna med en hålslev. Reducera ner buljongen till hälften. Häll grädden i buljongen och låt koka upp. Smaksätt med ättikan och smaka av med sötrix tills du får en bra balans mellan surt och sött..
Red av med redix till en simmig konsistens.
Lägg tillbaka köttet och morötterna samt smaka av med s/p och till sist lägg i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.
Så sjukt snygga bilder att jag skulle kunna slänga min kamera i väggen.
skriven