Enkelt matfotoljus

Många har skrivit och frågat hur man på ett enkelt och billigt sätt kan fota bra matbilder till deras bloggar.
Det lättaste är att använda sig av naturligt fönsterljus och här har vi även använt oss av två stycken reflexskärmar, vill man inte köpa ref.skärmar så är det enkelt att tillverka själv.
Köp en tjock vit kartongskiva (ex.70x50) och klä ena sida med aluminumfolie, fånga ljuset från fönstret och spegla det mot maten. Den vita sidan ger ett lite mjukare ljus och foliesidan ett skarpare då den nästa blir som en spegel.
Till bilderna nedan har vi använt en lins på 50mm 1,8 (ca: 1300:-)
Kameran bör helst stå på stativ för att inte få skakningsoskärpa, kamerans inställningar: ISO400 f2,0 1/40
Men denna inställning varierar ju och beror på vilket ljus man har att göra med och vi jobbar oftast med kort skärpedjup.
Det behöver inte vara solsken, det funkar lika bra (om inte bättre) i mulet väder.

Efter bilden är tagen så görs en snabb bildbehandling och i vårat fall används Photoshop där vi drar i ljus, kontrast, skärpa och färgmättnad, efter det beskärs bilden om så behövs.


Klicka för att se större.
En frukostbild tagen med naturligt fönsterljus.


Hoppas ni kommer att ha användning av dessa tips.
Ha så kul och lycka till !Kommentarer :

#1: Fröken Dill

Smarta skärmar! Älskar verkligen det naturliga ljuset och den här årstiden börjar man få hopp om att det kommer att komma tillbaka...

skriven
#2: Annika Rogneby - Bakglädje med LCHF

Tack för dina användbara tips! Det blir till att skaffa en bättre kamera helt enkelt. Gillade tipset med pappersskärmar och folie!

skriven
#3: Kerstins foto

Vad kul att du lämnar en massa goda tips, inte bara i matväg. :)

Ha en fin tisdag.

skriven
#4: Alma

Ska tänka på dessa tips! :D

skriven
#5: Alma

Ska tänka på dessa tips! :D

skriven
#6: Mårtenssons kök

Vi har köpt en vit stor pappplatta som vi experimenterat lite med, men nu ska vi genast köpa en till som vi ska kl med folie. Riktigt bra tips och enkelt förklarat, tack så mycket.I har hitintills använt oss av ett redieringsprogrm på nätet (Picnik) som vi tycker är kanon och väldigt enkelt att jobba med. Tyvärr läggs det ner i april, så nu måste vi dessutom hitta ett nytt sådant.

skriven
#7: Lena

Det där skulle jag vilja orka men det blir inte!

Jag är glad att jag hittat att jag kan få fram "en lampa" på min mobil när jag fotar:)

Underbara bilder du har!

skriven
#8: Tutik

Vilken härlig blogg.

Blir värkligen hungrig när jag sitter och läser alla recept och tittar på alla bilder. Undrar om det beror på att det faktiskt är lunch också ?!

skriven
#9: Mary

Sv; Härligt att höra att du gör det..och kul att du hänger på! ;)Kul att se hur ni fotar mat eftersom det blir en del mat själv!

Ha det bäst/Maryskriven
#10: Erika - LCHF till vardag och fest

Perfekt! Tack så mycket. Är jag hemma när det är dagsljus försöker jag utnyttja det men kvällsmaten intas ofta när mörkret kommit tyvärr... med det kommer väl en ljus sommar snart. :-)

skriven

Kommentera inlägget här :