


Igår blev det en härlig mjukstekt lammsadel från Norrbotten med en grönsaksragu. Att mjuksteka kött blir så otroligt gott och mört, det tar lite tid men den sköter sig själv och när man sätter tänderna i köttet förstår man att det verkligen är värt den tid det tar. Smakerna, mörheten och saftigheten i köttet blir så mycket bättre. Vi mortlade vitlök, örter, sardeller, salt och olja som rubbades in i köttet, oj vilken härlig doft som spreds sig i köket. Testa detta recept och ni kommer höra änglakören sjunga :)
Lammsadeln
1kg lammsadel
2st vitlöksklyftor
2st sardeller
1st liten bukett färsk persilja
2st kvistar färsk Rosmarin
1st liten bukett färsk timjan
2tsk flingsalt
1msk olivolja
Lägg alla ingridienser i en mortel och stöt till en pasta. Rubba in lammsadeln runt om ordenligt och krydda med grovmalen svartpeppar. Lägg sadeln i en ugnssäkerform och slå på 2dl rödvin och 2msk kalvfond. Ställ in i ugnen på 85 grader och stek sadeln till 65 grader. Ös över skyn lite då och då.
Lyft bort sadeln och slå in den i folio och låt vila. Vispa ner 50 gram smör i skyn.
Grönsaksragun
1st vitlöksklyfta
1dl fintärnad zuccini
1dl fintärnad morot
1dl fintärnad rödlök
1dl fintärnad grön paprika
½dl finstrimlad bacon
2dl fintärnade champinjoner
Rivet skal och saften från 1st citron
1msk finhackad rosmarin
1msk finhackad timjan
1msk finhackad persilja
½dl olivolja
50g smör
S/p
Hetta upp olivoljan i en stekpanna med smör. Fräs lök, bacon och svampen i några minuter,tillsätt resten av grönsakerna och fräs i 10 minuter och lägg i citronskalet, saften och örterna och låt fräsa någon minut. Smaka av med grovmalen svartpeppar.
1st liten bukett färsk persilja
2st kvistar färsk Rosmarin
1st liten bukett färsk timjan
2tsk flingsalt
1msk olivolja
Lägg alla ingridienser i en mortel och stöt till en pasta. Rubba in lammsadeln runt om ordenligt och krydda med grovmalen svartpeppar. Lägg sadeln i en ugnssäkerform och slå på 2dl rödvin och 2msk kalvfond. Ställ in i ugnen på 85 grader och stek sadeln till 65 grader. Ös över skyn lite då och då.
Lyft bort sadeln och slå in den i folio och låt vila. Vispa ner 50 gram smör i skyn.
Grönsaksragun
1st vitlöksklyfta
1dl fintärnad zuccini
1dl fintärnad morot
1dl fintärnad rödlök
1dl fintärnad grön paprika
½dl finstrimlad bacon
2dl fintärnade champinjoner
Rivet skal och saften från 1st citron
1msk finhackad rosmarin
1msk finhackad timjan
1msk finhackad persilja
½dl olivolja
50g smör
S/p
Hetta upp olivoljan i en stekpanna med smör. Fräs lök, bacon och svampen i några minuter,tillsätt resten av grönsakerna och fräs i 10 minuter och lägg i citronskalet, saften och örterna och låt fräsa någon minut. Smaka av med grovmalen svartpeppar.
Himmel och pannkaka vad all din mat ser god ut!
skriven