Kyckling är så otroligt gott, enkelt och förhållandevis billigt. Men köp aldrig frysta kycklingfiléer för de är besprutade med vatten, socker och salt och ibland tillsatser som det vattenbindande fosfaten E451. Läs mer här.
Här kommer receptet på en härlig grillad hel kyckling med en mild tzatziki.
Grillad kyckling
1st hel färsk kyckling
1tsk honung
1tsk riven ingefära
1tsk timjan
1tsk sambal oelek
2tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar
Citronsaft från ½ citron
2msk rapsloja
50g smör
Mixa eller mortla honung, ingefära, timjan, sambal oelek, salt, peppar, citronsaften och oljan. Gnid in kycklingen både på insidan och utsidan noga. Lägg lite skivade morötter och lök på botten av en form och lägg på kyckling. Klicka på smöret och stek den först i ugnen på 125 grader tills den får en kärntemperatur invid benen på 70 grader. Öka sedan temperaturen till 225 grader och stek ytterliggare till en kärntemp på 75 grader. Ös sista minuterna med spadet över kycklingen några gånger för att få en härlig färg och krispighet.
Mild tzatziki
2dl fet yoghurt
½st riven avrunnen gurka
3msk finhackad persilja
2tsk vitvinsvinäger
1st riven vitlöksklyfta
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Blanda alla ingredienserna och låt stå och mogna 30 minuter.