Canard à l'Orange (Anka med apelsinsås)

 
 
 
 
Sitter och planerar menyn till hotellet som ska vara franskinspirerad med våra lokala produkter och då blir man sugen på både det ena och det andra. Så igår blev det "Anka à l'Orange"  med smörstekta haricoverts, vårlök och sockerärtor. Till det serverade vi en apelsinsallad. Vad passar inte bäst att dricka till det om inte en Pinot Noir från Bourgogne.
 
Ankan 
Ca 800g ankbröst
Salt 
Svartpeppar
 
Krydda ankbröstet med salt, peppar och lågtemperera  i ugnen på 80 grader tills du får en kärntemperatur på 60 grader. Skär snitt i fettet med en kniv och grilla fettsidan på grillen tills du får en kärntemperatur på 66 grader. Slå in i folie och låt vila.
 
Såsen
Zesten från 2st apelsiner
3dl färskpressad apelsinjuice
2dl torrt vitt vin
2dl vatten
3msk kycklingfond
50g smör
Salt
Nymald vitpeppar
 
Reducera ner apelsinjuicen tills det återstår en ½dl. Slå på vinet, vatten, fonden och hälften av apelsinzesten (spara resten till garnering). Låt detta sedan reducera tills 3/4 delar återstår. Montera ner smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.
 
Apelsinsalladen
Filéer från 1st apelsin
Spröd salladsblandning
8st skivade cocktailtomater
1st tunnskivad vårlök
krasse för garnering
Salt
Nymald svartpeppar
Olivolja
 
Lägg alla ingridienser i en bunke och häll på lite olivolja och klipp över lite krasse, krydda med salt och peppar. Vänd om med händerna och servera i en skål.
 
 
 

Kommentarer :

#1: Marja-Liisa

Jag har en fransk gammal jätte bra kokbok. Inte alltid LCHF men jag kan ju omvandla recepten om så behövs. Vi gillar anka och i boken finns recept som ditt men ditt är mycket enklare. Så tack igen.

Svar: Jo många av de gamla franska recepten är ofta ganska komplicerade, så jag försöker förenkla dem så det inte blir så krångligt men ändå lika gott.
Jimmie Lannér

skriven
#2: FranskMat

Jättekul att ni satsar på franskt! känner på mig att den goda franska maten kommer tillbaka, fast just så, i enklare former, än förut. Bra, enkelt recept - även om det inte är allom givet att få till apelsinskalen så vackert;)

skriven

Kommentera inlägget här :