Räksoppa

 
Vi sparade räkskalen från räkorna i lördags och gjorde räksoppa på dom, tänk på att alltid spara skalen för det blir en underbar fond av dom.

Börja med att rosta skalen på plåt i ugn på 200 grader tills dom får en torr vitaktig yta.

2-3dl räkor
1 gul lök finhackad
1msk tomatpuré
1tsk sambal oelek
50g smör
2dl vitt vin
5dl grädde
1dl creme fraiche
1st lime
3msk konjak
1tsk paprikapulver
en knivudd cayennpeppar
s/p

Slå grädden i en panna och låt koka ner till hälften.

Fräs lök i smör tillsammans med paprikapulver i en större panna, slå på dom rostade räkskalen och fyll med vatten och vinet så det täcker skalen.
Rör ner tomatpuré, smbal oelek och låt koka i 20min.
Sila av fonden från skalen ner i den reducerade grädden, montera i creme fraiche och låt sjuda tills den får en krämig konsistens.
Tillsätt konjaken, Lime och cayennpeppar, montera ner smör och smaka av med salt & peppar.
 
 

Kommentarer :

#1: Jan Morin

Detta lät helt suveränt!
Måste pröva detta vid tillfälle :-)

skriven
#2: Amanda - vardag,foto,inspo,,tips,tävling,träning,outfits,vlogg

mums :D

skriven
#3: Sofie

wow, ser helt fantastiskt gott ut! Va roligt med en matblogg! :)

skriven
#4: Jonna Henningsson

ser riktigt mumma ut! :)

skriven
#5: Thomas Andersson

Som göteborgare måste jag säga att du beskriver hur man ska laga maten på ett skönt intuitivt sätt. Har lagat många liknande recept på räksoppa, men det här blev helt enkelt yummy!

Svar: Härligt, alltid kul när det berättas att det smakade :)
Jimmie Lannér

skriven
#6: Paul Fritzsche

Hur mycket räkskal ska rostas? 1dl? 5dl? spelar ingen roll?

Svar: Skalet från 1kg. räkor brukar vara lagom till soppa för 4-6 pers.
Jimmie Lannér

skriven

Kommentera inlägget här :