Nu är det inte så länge kvar tills trattkantarellerna ska plockas och det är absolut den härligaste årstiden tycker vi. Här kommer ett recept på en underbar rätt med trattisar och renskav.
Cognacsdoftande Renskavsgryta
400g renskav
1st hackad gullök
30g torkade trattkantareller
5dl vispgrädde
2msk kalvfond
2msk Cognac
50g smör
Salt
Svertpeppar.
Blötlägg trattisarna i ca 30 minuter och krama sedan ur vattnet. Smält smöret i en stekpanna och lägg i renskaven, löken och trattisarna. Bryn tills det får en fin färg och att allt vätska är borta. Lägg över i en kastrull och slå på grädden, fonden och Cognacen. Låt småkoka tills det får en lagom konsistens ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ljummen färskpotatissallad
400g färskpotatis
2dl gräddfil
½dl hackad gräslök
Salt
Nymald vitpeppar
Låt potatisen sjuda med skal på tills de blir mjuka. Halvera och lägg i en skål. Strö över gräslöken och blanda ner gräddfilen. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med rårörda lingon.
Trattkantareller
Det där måste jag göra när sambon i oktober hämtar slaktade renar från Lappland. Som efterrätt ska jag göra kaffeost av riktig kossemjölk. Små bitar i små ungsform med egen vaniljcreme. Riktigt hett i mikron eller i ugnen och sen halvtinade hjortron på det.