Att grilla på Täljsten

 
 
 
 
 
Fakta om Täljsten.

Täljsten är den enda stentyp som klarar de höga temperaturer som uppstår vid direkt kontakt med eldhärden. Denna stentyp har också hög värmekapacitet, vilket innebär att den kan lagra mycket värme. En spis uppbyggd av massiv täljsten avger därför värme under lång tid efter det att man slutatelda i den.

 
I tusentals år har man värmt en sten med eld för att sedan laga mat och baka på den. Varför vill man då i dessa tider med moderna ugnar, spisar och pannor laga mat på täljsten? Jo för det är så gott och mysfaktorn är väldigt hög och så är det lite roligt när man sitter där vid bordet och alla grillar sin egen köttbit.
Förr i tiden hettade man upp sina stenar över öppen eld eller i braskaminen, vi har ingen sådan men det går utmärkt att hetta upp i ugnen hemma.
 
Vi gjorde våran middag med tunnskuret kalvinnanlår som vi glazerade med en tomatglaze. Vi valde kalvinnanlår därför att det är väldigt svårt att misslyckas med detta kött, blir väldigt mört och fint vid tillagning, till det serverade vi en sallad på babyspenat, ruccula och semitorkad tomat samt ett aromsmör på soltorkade tomater. Man kan förbereda allt dagen innan sen är det bara att plocka fram när gästerna kommer så var och en steka sin egen köttbitt. Så plocka fram och damma av era täljstenar eller köp en, såg en som var fin på Mika design den är lite tjockare än våran "gamla" täljsten som vi införskaffade för ca: 10 år sen och därmed tror jag ochså att den är bättre då det helt logiskt blir mera värme i en tjockare sten än i våran gamla version som var lite tunnare.
 
Tunna skivor av kalvinnanlår
1flk Seggiano cherry tomato salsa
4msk Mussini Italian BBQ druvmust
1msk svartpeppar
1st klyfta vitlök
2msk finhackad scharlottenlök
Salt
1msk olivolja
 
Fräs lökarna i olivolja sp de blir mjuka men får ej ta färg. Slå på tomatsalsan, druvmusten och svartpeppar. Reducera tills hälften återstår och smaka av med salt.
Värm stenen i ugn.
Pensla på köttet och stek dem hastigt på stenen.
 
Semitorkade tomater
2st tomater
2msk MasTarrés olivolja
1msk flingsalt
1tsk grovmalen svart peppar
 
Halvera tomaterna och lägg dem på ett ugnsäkert fat. Rippla över olivoljan, strö på salt och peppar. Baka av dem i ugnen på 50 grader i 12 timmar.
 
Aromsmöret
150g mjuktsmör
2st finrivna vitlöksklyftor
3msk citronsaft
2msk finstrimlad basilika
½dl fin strimmlade (Kluth) Soltorkade tomater med olivolja & oregano från Gourmetgruppen.
 
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.
 
Vill ni veta mer om Täljsten så kan ni göra det HÄR
 
Ha så trevligt med eran Täljsten :)
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: michaela- nybliven tvåbarnsmamma ♥

spännande med stenen..och den där maten ser helt ljuvlig ut!

skriven
#2: Emelie Petersson

Detta var ett riktigt coolt inlägg. Gilla detta jätte mycket!

skriven

Kommentera inlägget här :