Danskt rågbröd
Dag 1
500g vatten
300g Saltå kvarn fyrkornskross
200g solrosfrön
50g linfrön
40g salt
Dag 2
500g vatten
300g mörk sirap
300g grovt rågmjöl
300g rågsikt
300g Manetoba cream
60g jäst
Samt skållningen från dag 1
Dag 1
Blanda alla torra ingredienser, koka upp vattnet och slå över. Rör om och täck med plastfilm. Låt stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2
Mät upp vattnet och ljumma det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, rågmjölen, manetoba cream och skolningen dag 1. Kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt jäsa i 60 minuter.
Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar i en ugnssäker form på botten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. För en form som rymmer cirka 1000 gram tar det ungefär 75 minuter.
Ta ut bröden och låt dem svalna. Plasta in dem tätt med plastfilm och låt dem vila ett dygn innan de är klara att ätas.