Danskt rågbröd

Jag bakade Danskt rågbröd i köket på Tärnaby Fjällhotell som blev väldigt omtyckt. Receptet är lite omarbetat från Johan Sörbergs recept på Danskt rågbröd.
 

Danskt rågbröd

Dag 1

500g vatten

300g Saltå kvarn fyrkornskross

200g solrosfrön

50g linfrön

40g salt

Dag 2

500g vatten

300g mörk sirap

300g grovt rågmjöl

300g rågsikt

300g Manetoba cream

60g jäst

Samt skållningen från dag 1

 Dag 1

Blanda alla torra ingredienser, koka upp vattnet och slå över. Rör om och täck med plastfilm. Låt stå över natten i rumstemperatur.

 Dag 2

Mät upp vattnet och ljumma det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, rågmjölen, manetoba cream och skolningen dag 1. Kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt jäsa i 60 minuter.

Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar i en ugnssäker form på botten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. För en form som rymmer cirka 1000 gram tar det ungefär 75 minuter.

Ta ut bröden och låt dem svalna. Plasta in dem tätt med plastfilm och låt dem vila ett dygn innan de är klara att ätas.

 

 

 

Kommentera inlägget här :