Gudomligt gott !

 
Så nu har man levt i femtio år och då måste man ju ha ätit en hel del mat och samlat på sig en massa favoriter.
När vi nu skulle laga middag till min födelsedag så funderade jag ett tag vad som är mina favoriter och det blev en hel del, men högt upp på listan kom Fasan, Wallenbergare, tryffel, mandelpotatispuré, trattkantareller och bönor i alla former. Så det fick bli Fasanwallenbergare med mandelpotatispuré som smaksatts med svart tryffelolja, Gräddbrässerade trattkantareller med vårlök, waxbönor, haricoverts och sockerärtor. Jag struntade fullständigt i att räkna kolhydrater i den här middagen och jag kan lova er att denna rätt fick håret på mina armar att resa sig.
 
Fasanwallenbergare
500g Fasanbröst
5st äggulor
1½dl vispgrädde
6g salt 
1krm vitpeppar
Rivet färsktbröd
Smör att steka med.
 
Mal Fasanen genom en köttkvarn på medelgrovt. Blanda med ägg, grädden, salt och peppar. Forma till biffar med blöta händer och vänd dem i det rivna brödet. Bryn i en stekpanna på båda sidorna och lägg över på en plåt och baka klar i ugnen på 150 grader tills de får en kärntemperatur på 68 grader.
 
Mandelpotatispuré
800g mandelpotatis
50g smör
2½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Svart tryffelolja tillsätts efter smak
 
Skala och koka mandelpotatisen tills den börjar falla isär. Häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Koka upp mjölken och smöret i en kastrull. Häll över mjölkblandningen i potatisen. Vispa med en balongvisp tills den blir slät. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
 
Gräddbrässerad trattkantareller med vårlök
50g torkade trattkantareller
4st vårlökar
25g smör
3dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
 
Blötlägg kantarellerna tills de blir mjuka ca 1 timme. Under tiden låt grädden reducera ner sakta tills hälften återstår. Krama ur vattnet från kantarellerna och låt rinna av ordentligt i en sil. Strimla vårlöken och lägg tillsammans med kantarellerna i en stekpanna där smöret smälts. Låt fräsa tills allt smör kokats in. Slå på grädden och låt brässera i 5 minuter smaka av med salt och peppar.
 
Fräs bönorna och sockerärtorna i hastigt i ankfett smaka av med salt och peppar
 

Kommentarer :

#1: Helgkock

Grattis till att fylla femtio och tack för en bra blogg med fina bilder. :)

Svar: Tack så väldans mycket och vad trevligt att du hittade hit :)
Jimmie Lannér

skriven
#2: Janne Morin

Usch - vad GOTT! :-)
Detta såg ut o lät helt fantastiskt!

skriven

Kommentera inlägget här :