Oj Oj detta var smaskigt värre. En rätt med en härlig viltsmak på brösten som harmoniserade väldigt bra med de lätt söta morötterna. Hela rätten rundades av med en len cognacsgräddsås och en blomkålspuré som smaksatts med tryffelolja och vårlök.
Ett rött vin med druvan Pinot Noir passar bra till.
Och glöm nu inte att gå in och "gilla" Lannérs köksblandning på facebook för att få uppdateringar från bloggen direkt på eran egen facebook, bra va :))
Receptet är för 4 personer
Vildandsbröst
8st vildandsbröst
2msk ankfett
Salt
Nymald svartpeppar
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och smält ankfettet där i. Salta, peppra brösten och stek på båda sidorna tills de får en kärntemperatur på 62 grader. Lägg i folie och låt vila 5 minuter.
Len cognacsås
5dl vispgrädde
2msk kycklingfond
3msk cognac
Salt
Nymald vitpeppar
Låt grädden reducera sakta ner tills hälften återstår. Lägg i kycklingfonden och cognacen. Låt såsen småsjuda 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Brynta morötter
Skala och skär morötter i stavar och låt dem koka i 10 minuter eller tills de är lätt mjuka. Ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper. Salta, peppra morotsstavarna och bryn tills de får en fin färg i ankfett.
Blomkålspuréen
800g tunt skivad blomkål
3msk créme fraiche
2dl vispgrädde
3st tunnt skivade vårlökar
1tsk dijonsenap80g smörs/pNågra rasp muskotnöt4st droppar tryffelolja
Bryn smöret och lägg i blomkålen fräs tills den får lite färg. Slå på grädden, créme fraichen, senapen, vårlök och låt det sjuda ca 20 minuter, mixa den slät. Smaka av med s/p, tryffelolja samt muskotnöt.
Vildand är säkert gott men ingen möjlighet att köpa det här i södra Finland i alla fall. Men sambon har startat kl 03.40 från finska Lappland imorse. Bilen är full med renar och vildsvin som inte har ätit genmanipulerad foder och det är inte torrt kött. De är inte "sönderavlade till torr skit". Lasten kommer hem om några timmar. Sen börjar mitt jobb. Dvs. att stycka.
skrivenSambon berättade att kl 3 inatt hade varit världens underbaraste norrsken i Lappland.