Meatless Monday med rotsakstimbal

 
Så då har vi avverkat Julen för 2014 och det känns ju faktiskt ganska skönt, man känner sej lite utarbetad fast det har varit dagar fyllda av roliga dagar i köket men det är ganska skönt när det är över.
Nu har vi Nyårsafton kvar och det är fullbokat för länge sedan eller kanske vi ska säga överbokat för länge sedan och fortfarande står folk på kö för eventuella avbokningar.
Hemma så har vi inte varit taggade för Julmat utan det har vi avverkat på Hotellet, här kör vi mat som vi tycker om och som faller oss i smaken för dagen. 
Vegetariskt är väldigt gott och så känner man sej så nyttig & fräsch när man har ätit det.
Lite fakta om varför vi kör en vegetarisk dag i veckan, källa Wikipedia:
Meatless Monday, är en internationell kampanj som vill få personer att minska sin köttkonsumtion genom att äta vegetariskt en dag i veckan. Kampanjen startades i USA år 2003 av marknadsföraren Sid Lerner, där andra måndagskampanjer för att äta nyttigt redan var etablerade. Dessa går under ett initiativ med namnet Healthy Monday, ungefär nyttig måndag, och omfattar kampanjer för hemlagat.
 
Rotsakstimbal 

3 X 200g grönsaker t.e.x morot, broccoli och blomkål
3 X 2dl vispgrädde
3 X 2st ägg
Salt och peppar

Skär grönsakerna i mindre bitar och förväll dem i lätt saltat vatten var för sig, knappt mjuka. Häll av allt vatten och fyll på med grädden i kastrullen. Koka grönsakerna mjuka i grädden.
Passera, mixa eller kör grönsakerna i matberedare. Blanda i ägg och krydda med salt och peppar.
Varva smeten i välsmorda portionsformar. Täck dem med aluminiumfolie och ställ dem i en liten långpanna i 175°C. Häll varmt vatten i långpannan. Grädda ca 25 min eller tills timbalerna

Ärtpuré
200g gröna ärtor
50g purjolök
2dl crème fraiche
1msk limejuice
1dl grönsaksfond
½dl vitt vin
50g smör

Koka ärtor, purjolök i vinet, limejuicen och fonden ca 10 minuter. mixa och slå på crème fraichen, låt sjuda ytterligare 5 minuter. Mixa slät med stavmixer, lägg i smöret och låt det smälta under ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Serveras med kokta grönsaker som man tycker om.

 

Kommentera inlägget här :