Chokladglass med ananas & jordgubbskompott

 
 
 
Crock pot går alldeles utmärkt att använda till annat än varmrätter, vi gjorde en slags kompott på jordgubbar och ananas som fick puttra i 4 timmar på Low.
Under tiden gjorde vi en chokladglass med smak av chili i våran fina glassmaskin, supergaletgott kan man nog säga att det blev, snudd på världsklass :)
 
Kompotten
1 kg frysta jordgubbar
½ grovt tärnad färsk ananas
Skalet och saften från en citron
saften från en apelsin
4 svartpepparkorn
3 msk honung
 
Gör en kryddpåse av en tygbit, lägg i pepparkornen och zesten från citronen, knyt ihop till en liten påse med bomullstråd.
Smörj crock poten med osaltat smör runtom och lägg i alla ingredienserna samt kryddpåsen, ställ crock poten på Low och låt puttra i 4 timmar. När en halvtimme är kvar av tiden så mosa sönder lite lätt med en träslev.
Häll upp på väl rengjorda burkar direkt och ställ kallt.
 
Hemmagjord chokladglass
100g 70% choklad med smak av chili
1 st vaniljstång
4 dl vispgrädde
4 msk honung
5 st äggulor
 
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en stor kastrull, häll på grädde, mjölk och honung.
vispa äggulorna fluffigt i en skål.
Koka upp gräddvaniljblandningen. vispa ner den varma blandningen i äggulesmeten lite i taget och blanda väl. 
Häll tillbaka allt i kastrullen. Ställ kastrullen på medelvärme och rör om hela tiden tills smeten börjat tjockna till 85 grader absolut inte varmare för då koagulerar äggulan. Fyll diskhon med kallt vatten och ställ kastrullen där i, rör tills glassmeten svalnat. Ställ smeten i kylen i 4 timmar. Häll smeten sedan i glassmaskinen och kör till lagom konsistens. Om man vill ha hårdare glass så ställ i frys ett par timmar innnan servering.
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Oscar

Du kan göra världens godaste te av skalet som blir över från ananasen ;) koka upp skalet med färsk ingefära, honung och citron. låt sjuda, näst intill puttra ett tag, drick och njut, fyll på med mer vatten när det börjar ta slut och gör om. otroligt mycket smak i skalet!

skriven

Kommentera inlägget här :