Pizza med Oxfilé & Bea

 
Fredagsmys på vårt vis. En pizza med oxfilé och bernaisesås utan vitt mjöl, dels för att det är godare att göra pizza utan vitt mjöl och jäst men oxå för att det nyttigare även om man inte har några problem med magen, men om man har problem med mage och tarmar så är det en rekommenndation att utesluta det vita mjölet ur sin kost. Ibland så hittar man bra pris på hel oxfilé i butiken och då skär vi upp en i olika bitar mitt biten till tournedos, huvudet till filet mignon och svansen får bli biff rydberg eller som här stekta bitar till en god pizza.
 
 
Pizzabotten
1 plåt 4 port
100 g riven grana padano eller liknande
4 ägg
1,5 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
½dl pofiber
½dl mandelmjöl
1krm salt

Vispa ägg, grädde, pofiber, mandelmjöl och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5 minuter. Fördela degen på en smörjd plåt. Grädda i ugn ca 15 minuter i 175 grader.

Tomatsåsen
1st finhackad gul lök
1st finhackad solovitlök
1brk hela tomater
1msk oregano
3msk olivolja
1msk kalvfond
1tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar

Fräs lökarna i olivoljan med oregano. Slå på tomaterna och kalvfonden och låt koka i 10 minuter. Mixa och smaka av med salt och peppar.
 
Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen och strö över rikligt med riven ost. Lägg på oxfilé bitar som stekts lätt i en stekpanna. Strö över skivad lök och baka av i ugnen på 225 grader tills osten fått fin färg. Klicka ut bearnaisesås och servera med en vitkålssallad.
 

Bearnaisesås

2msk finhackad lök 
3msk vitvinsvinäger 
½dl vatten 
1persiljekvist 
1tsk torkad dragon 
3äggulor  
200g smör 
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad 
kajennpeppar 
salt

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad. 
Smält smöret och håll det varmt. 
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår. Sila. 
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull. 
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar. 
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning. 
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret. 
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd kajennpeppar och lite salt.

 

Kommentera inlägget här :