Meatless Monday

En vegetarisk rätt där vi har lindat tunnskivade morötter och purjolök om vart annat för att sedan steka långsamt på låg värme i ohämmat mycket smör tillsammans med vitlök och färsk timjan.
Här kommer receptet !
 
4-5 stora tjocka och långa morötter
½ purjolök delad på längden
4 vitlöksklyftor med skal
7-8 kvistar timjan
 
Skiva moroten på längden med en potatisskalare eller en mandolin, försök få så tunna skivor som möjligt.
Dela en purjolök på mitten och dela den sedan på längden, nu är det bara att börja linda och varva med purjo.
Smält ca: 250g smör på låg värme i ett stekjärn, lägg i vitlöken med skal och timjankvistarna och sist "Morotstournedoserna" ös med smöret ett par gånger i minuten i ca: 45 min. eller tills man känner att dom är mjuka.

Rödvinssky
1st finhackad scharlottenlök
½dl fintärnad morot
3dl rödvin
1msk grönsaksfond
3msk Aceto Balsamico 
1msk smör till stekning + 50g till att blanka av skyn med
Salt och peppar

Fräs löken och moroten i 1msk smör några minuter. Slå på rödvin, fond, balsamicon och låt sjuda sakta i 20 minuter. Blanka av skyn med smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.

Picklad rödlök
1st skalad skivad rödlök
½dl ättika
1½dl vatten
1tsk salt
2krm svartpeppar

Koka upp lagen och låt den svalna, lägg i rödlöken och låt dra i några timmar.

Rotfruktspuré
200g skalad tärnad potatis
100g skalad tärnad rotselleri
100g slantad svartrot
4dl vispgrädde + 30g smör

Koka potatis, rotselleri och svartrot i vatten tills de blir mjuka. Slå bort vattnet och låt ånga av i 5 minuter. Slå på grädden och och låt sjuda i 10 minuter. Mixa till en slät puré och tillsätt smöret, låt det smälta och smaka av med salt o peppar.

Servera med smörstekta färska champinjoner.

 
 

Kommentera inlägget här :