Varma rostade kastanjer är klassisk höstmysmat som vanligtvis serveras med rört smör eller bara smör och salt. Den ätbara kastanjen, Castanea sativa, växer inte i Sverige (förutom enstaka i Skåne) och ska inte förväxlas med de ståtliga kastanjeträd, s k hästkastanj, som är vanlig i våra parker och alléer. Hästkastanjerna är glänsande och knubbiga och faktiskt också giftiga. De ätbara är mindre och mer toppiga och importeras från Europas sydligare länder. De har en söt lite nötaktig smak.
500g Kastanjer
1 citron (zesten och saften)
100g rumsvarmt smör
Grovsalt till plåten
Sätt ugnen på 225°. Skär ett kryss i toppen på varje kastanj och lägg på en plåt med grovsalt och krysset uppåt.
Rosta kastanjerna mitt i ugnen ca 20-30 min. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka. Låt svalna något.
Rör ner citronskal, saft och salt i det rumsvarma smöret och servera till kastanjerna.
Rosta kastanjerna mitt i ugnen ca 20-30 min. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka. Låt svalna något.
Rör ner citronskal, saft och salt i det rumsvarma smöret och servera till kastanjerna.
Ser jättegott ut! Kolla gärna in mina senaste recept också!
skriven