Ugnsbakad sik

 
 
 
 
Nu går vi med stadiga steg mot hösten och då börjar Sikfisket i sjön Gäutan, den här firren var helt nyfångad på nät när vi tillagade den så här kommer en fiskrätt med väldigt goda tillbehör.
 
Ugnsbakad sik
1kg hel sik
1dl strimlad gul lök
50g smör
2msk persillade
1msk salt
Finrivet skal från 1st citron
1tsk svartpeppar
1dl passerad tomat
½dl olivolja.

Snitta skinnet på fisken. Krydda i och runt om med citron, persillade, salt och peppar. Fyll fisken med smör och lök. 
Lägg fisken i en ugnsfast form och slå på passerad tomat och olivolja. Baka av i ugnen på 175 grader tills du fått en kärntemperatur på 54 grader eller tills köttet släpper från benen. Ös gärna fisken lite då och då med spadet som blir i formen.

Brässerade champinjoner och spenat.
3dl skivade färska champinjoner
1st påse (70g) Babyspenat
1dl strimlad purjolök
Saften från 1st citron
50g smör
1msk olivolja
Salt
Svertpeppar

Fräs chaminjonerna, spenaten och purjolöken i smöret och olivoljan i 10 minuter, smaka av med salt och peppar.

Smörsauterade morötter
2st stora skalade och slantade morötter
1dl hackad persilja
50g smör
1tsk salt
1krm svartpeppar

Koka morötterna tills de blir lätt mjuka. Smält smöret i en stekpanna, lägg i morötterna och sväng runt i smöret på medelvärme i 8 minuter. Krydda med persilja, salt , peppar och låt puttra 2 minuter till under omrörning.
 
Servera med kokt potatis.

Kommentera inlägget här :