Meatless Monday med Falafel och mild tzatziki

 
 
 
 
Mat från Mellanöstern är både gott och roligt att göra emellanåt, Falafel kan man äta i ett pitabröd med sallad och någon god sås som man gillar, typ vitlökssås eller någon starkare röd sås eller som här med tzatztiki.
Även Hummus används flitigt till Falafel men själv tycker jag det blir lite kaka på kaka då Falafel i huvudsak är gjort på kikärtor.
 
Falafel
1brk kikärtor
1st gul lök
1dl färsk persilja
4st vitlöksklyftor
2tsk fiberhusk
1st ägg
1tsk spiskummin
½tsk mald koriander
1tsk salt
Saften från en ½ lime
2krm svartpeppar
1krm kardemumma
 
Lägg kikärtorna i en skål, häll på kokande vatten och låt dra i 15 minuter. Häll av vattnet och låt ärtorna rinna av ordentligt. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slät. Forma bollar med händerna och fritera i olja tills de får en fin färg.
 
Mild tzatziki
2dl fet yoghurt
½st riven avrunnen gurka
3msk finhackad persilja
2tsk vitvinsvinäger
1st riven vitlöksklyfta
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
 
Blanda alla ingredienserna och låt stå och mogna 30 minuter.
 
Grönsallad med chilivinegrette
 
Vinegrette
1 st normalstor pressad apelsin
½ pressad lime
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
1 msk olivolja
1 tsk italiensk salladsdressingskrydda
1/3 tsk salt
2 drag med svartpepparkvarnen
1 msk finhackad färsk chili
 
Gör en vanlig grönsallad med salladsblad, gurka och tomat, blanda vinegretten och häll över.
 

Kommentarer :

#1: rememberthiis.blogg.se

Oh vad gott :)

skriven
#2: Emma -Merakibeauty.se

åh mummss :)

skriven
#3: Rebecca

Mums! Älskar falafel.

skriven

Kommentera inlägget här :