



Skarpskyttar smördeg
ugnsvärme 200-250 grader, ca:10 min
Smördeg:
drygt 4 dl (250 g) vetemjöl1 ¼ dl vatten
2 tsk ättika
200 g smör
Häll mjölet i en bunke, tillsätt vattnet och ättikan. Lägg i en fjärdedels av smöret och arbeta alltsammans till en smidig deg. Forma den till en boll och skär ett djupt kryss i degen. Låt den vila i 15 minuter. Platta ut degen och lägg på resten av smöret. Vik upp degens hörn mot varandra som ett kuvert. Kavla ut degen lätt med kaveln till en rektangulaär 1 ½ cm tjock kaka och vik den i 4 delar. Låt via 15 minuter och upprepa denna kavling och vikning 2 gånger.
Kavla ut degen ganska tunnt och sporra ut långa remsor och linda runt stadiga pappersstrutar. Börja med att linda degen vid spetsen och låt den ena remsan ligga lite ovanpå den föregånende. Pensla strutens ena sida – den som man vill ha uppåt – med ägg och strö på hackad mandel blandat med socker
Lägg strutarna glest och grädda i 200-250 grader (beroende på ugn) tills de fått vacker guldgul färg ca:10 min.
Låt bakelserna svalna och drag sedan ut pappersstrutarna. Fyll med gräddvaniljkräm.
Vaniljkräm
1 vaniljstång5 dl mjölk, 3%
1,5 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
gud va gott de såg ut
skriven