Att baka eget knäcke till Julbordet är nog bland det roligare inslagen på just ett Julbord, inte heller är det svårt, tar bara lite tid då man inte kan grädda så många åt gången i en vanlig hemmaugn, men enligt mej så är det värt det.
Ca 40st
5 dl Vatten (37 grader)
50 g jäst
1 msk honung
8 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
½ msk malen fänkål
½ msk mald anis
1 msk hela kummin
1 msk salt
Rör ut jästen med vattnet, tillsätt honung, salt och kryddorna. Blanda i mjölet och knåda kraftigt för hand i 5 minuter, degen ska vara kladdig. Låt jäsa under handduk i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Väg upp 30 grams bullar och kavla på ett mjölat bord (rågmjöl) ut till rundlar med en kruskavel. Stick ut hål i mitten med till exempel en plastkork eller annat runt mindre föremål.
Grädda i mitten av ugnen på en plåt eller pizzasten i 4,5-5 minuter, håll koll på gräddningen.
Åh så fint och kul!! Det här ska jag prova!!
skriven