Kyckling & zucchinienchiladas med tomatillosalsa

 
Vi har verkligen fastnat för det mexikanska köket, en helt ny värld av smaker som har uppenbarat sig för oss där man absolut inte kan jämföra med den svenska tacon till fredagsmyset som inte alls har nåt med den riktiga mexikanska maten att göra. 
Prova själva så får ni se/smaka!
 
Börja med att göra salsan:
 
Tomatillosalsa
½kg tomatillos
3st vitlöksklyftor
2st jalapenos
1msk limejuice
1msk oliveolja
3/4tsk salt
1/4tsk spiskummin
1/8tsk cayennepeppar
2msk packat med färsk koriander
1st liten gul lök
 
Koka tomatillos med vitlöksklyftorna i 6 minuter, häll bort vattnet och lägg över i en blender tillsammans med resten av ingredienserna, låt gå tills det blir en grov sås, det får gärna finnas kvar lite bitar och textur.
Ställ åt sidan.
 
Tortillas kan göras på olika sätt och får man tag i masa harina så rekommenderas det men annars går det också bra med vanligt majsmjöl.
 
Tortillas på masa harina
250g masa harina majsmjöl
3,5dl kokhett vatten
½tsk salt
 
Väg upp 250 g masa harina i en skål och häll på 3,5 dl hett vatten (OBS! viktigt, funkar ej med kallt vatten) Använd en sked så du inte bränner dig och knåda snabbt ihop till en deg. Den blir ganska fast. Låt den nu vila ca en kvart och svalna lite, därefter knådar du den för hand i minst 5 minuter. Den ska inte vara klibbig utan mer lite geléaktig. Dela in degen i 10-15 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg en boll mellan två lager plast och ta nånting hårt, platt och tungt (jag använde ett stekjärn) och tryck med hela din tyngd till 1mm tjocka rundlar. Brödet ska ha jämn rund kant utan sprickor, sprickor brukar betyda att vattnet inte varit varmt nog eller att du knådat degen för kort tid. Grädda bröden i en varm, torr stekpanna till de fått lite färg (någon minut på varje sida). Lägg bröden på hög under en bakduk så att de inte torkar ut och blir hårda
 
Eller Tortillas på vanligt majsmjöl
400 g vatten
150g majsmjöl
50g maizena
1½ tsk bakpulver
30g fiberhusk
1tsk salt
 
Blanda samman alla ingredienser och använd en elvisp eller en degblandare.
Låt vila i 20 min.
Dela degen i 10 bitar och kavla eller pressa ut till 1mm tjocka rundlar, använd majsmjöl till kavlingen.
Stek varje bröd i en het torr stekpanna ett par minuter på varje sida, när dom känns lätta och har fått lite färg så är dom klara.
 
Fyllningen
2st kycklingfiléer
1st liten zucchini i mindre tärningar
1st skivad gul lök
½tsk koriander
½tsk spiskummin
½tsk salt
1/4tsk svartpeppar
2msk vegetabilisk olja
 
Koka kycklingfiléerna i lättsaltat vatten i 15 minuter, ta upp och drag isär köttet till ½cm tjocka remsor.
Stek löken i oljan i en minut, lägg i zucchinin och kryddorna, låt puttra på låg värme under omrörning i 10 minuter.
Slå i 3dl av tomatillosalsan och låt bli varmt, sist i med kycklingremsorna, blanda runt och tag bort från värmen.
 
Vänd de avsvalnade tortillabröden i det som är kvar av tomatillosåsen, lägg på ett bakplåtspapper eller liknande och fyll bröden med kycklingblandningen, bottna ett stekjärn med tomatillosåsen som är kvar, rulla ihop och lägg med skarven neråt, om man vill så forma i stekjärn enl. bild eller i en ugnsfast form. Strö på en riven ost med bra smältegenskaper t.e.x cheddar och mozarella.
Låt gå i ugn på 175 grader tills osten har smält utan att ta färg.
Servera med bitar av avocado, limeklyftor, färsk koriander och creme fraiche.
 
 
Drick en mexikansk öl till, det passar fint till hettan.
 

Kommentarer :

#1: madabouttea.se

Ser riktigt mumsigt ut!

skriven

Kommentera inlägget här :