Ugnsstekt Torsk med fänkål, vita bönor och apelsin

 
Fisk fänkål och apelsin är en perfekt kombo i smaker, därtill lite kryddor broccoli och bönor samt en supergod emulsion som får gotta till sig på fisken så har vi en perfekt middag som kan serveras med antingen ett potatismos eller en solotto och lite pesto genovese.
 
2x180g torskrygg
 
Majonäs/Topping
1st äggula
1tsk dijonsenap
s/p
1dl matolja
1tsk apelsinzest
1tsk riven vitlök
½tsk chiliflakes
2msk hackad mandel
 
Vispa ihop äggulan med senapen och tillsätt oljan i tunn stråle under kraftig vispning, smaka av med s & p.
Tillsätt zesten, vitlöken och chiliflakes, blanda runt.
 
Lägg torsken på ugnsfast form och stryk på majonäsen, toppa med mandelhacket.
 
1 bunt broccoli i buketter
1st tunnskivad fänkål
1st skivad apelsin
1 paket ekologiska vita bönor
1msk färsk rosmarin
1tsk apelsinzest
1tsk riven vitlök
2msk olivolja
½tsk salt
 
Blanda olivolja, apelsinzest, vitlök, rosmarin och salt i en liten skål.
Skjölj bönorna och häll över i en större skål tillsammans med broccoli, fänkål och apelsinskivorna, häll på oljeblandningen och blanda runt väl.
 
Fördela broccoliblandningen runt om torsken och låt gå i ugn på 200 grader tills fisken har en kärntemp på 52 grader.
 
Solotto
9 dl solroskärnor
1,5 dl grädde
1,5 dl riven parmesan
2 msk olivolja
½ gul lök finhackad
4 st vitlöksklyftor finhackade
2 msk fryst basilika
4,5 dl hönsbuljong el. 4,5 dl vatten+1½ msk koncentrerad kycklingfond
2 msk vitt vin
15g torkad blötlagd och hackad Karl-Johansvamp
2 msk smör
s/p
 
Häll solroskärnorna i en gryta med vatten så det täcker med råge, låt koka under lock i 50-55 minuter. Obs. inget salt! Häll på vatten eftersom om det behövs.
Sila solroskärnorna och spara avkoket, lägg 2,25 dl av de kokta kärnorna i en mixer med 2,25 dl avkok och 1,5 dl grädde samt parmesanen, mixa till en slät fin pasta, resten av avkoket slängs.
 
Stek i en gryta med 2 msk olivolja och 2 msk smör löken, vitlöken och basilikan tills löken är genomskinlig, får inte ta färg. Pressa ut vattnet från svampen och lägg den i lökfräset, låt fräsa ytterligare 2 minuter.
Tillsätt solroskärnorna och låt puttra en minut, slå på hönsbuljongen och vinet och låt nu småkoka tills det mesta av vätskan har reducerats, ungefär 15-20 minuter.
Avsluta med att tillsätta solrosmixet och låt småputtra i ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt & peppar.
 

Kommentera inlägget här :