Baconlindad Lammrygg med Potatisrosor & Brunoise

 

En festlig och väldigt god rätt att servera till nyår. Lammet går att byta ut mot tex fläskfilé eller oxfilé.

Receptet är för 2 personer

 
Baconlindad lammrygg
300g lammrygg (lammytterfilé)
4st baconskivor
1msk hackad färsk timjan
Salt
Svartpeppar
1msk smör
1msk rapsolja

Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i smöret och oljan runt om, ta upp och låt svalna lite på ett hushållspapper. Krydda med timjan och rulla in i baconskivorna. Stek i ugnen på 150 grader tills du får en kärntemperatur på 56 grader.

Potatisrosor
Skiva potatis tunnt i en mandolin och använd en muffinsform i teflon som du först penslar med olja, varva potatisskivorna från yttern och inåt, den sista i mitten kan man rulla ihop och trycka in så man får en snygg rosbladsavslutning, pensla rikligt med smör, finriven gruyere (eller annan hårdost, gärna lagrad) och avsluta med salt & peppar. Kör i ugn på 150 grader i ca: en timme, man får hålla koll på färg och testa mjukhet med en sticka.

Timjansdoftande rödvinssky
4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk timjan
3msk oxfond med rödvin 
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena.

Rotfruktsbrunoise
½dl fintärnad morot
½dl fintärnad palsternacka
½dl fintärnad rotselleri
½st fintärnad gul lök
1st finstrimlad salladslök
1msk finhackad färsk timjan
Salt
Svartpeppar
2msk smör
1msk rapsolja

Bryn sakta rotfrukterna, löken i smöret och oljan krydda med salt, peppar. Bryn tills rotfrukterna blivit mjuka och fått en fin färg, blanda ner salladslöken, timjan och fräs ytterliggare 1 minut.

 

Kommentera inlägget här :