Skagentårta på hembakad kavringsbotten

 

Sommarens godaste kalla maträtt måste väl ändå vara Skagentårtan, garneringen kan man variera som man vill bara man håller sig till havets frukter, en maträtt som alltid blir uppskattad av gästerna.
 
2st Kavring
 
6 dl filmjölk
4 dl sirap, mörk
2,5 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl, special
8 dl rågsikt
1 tsk salt
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj två avlånga brödformar (1,5 liters formar). Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så att kavringen inte fastnar.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap, blanda snabbt till en tjock smet. Rör med en slev eller försiktigt med en visp. Smeten blir lös och påminner om en sockerkakssmet. Tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg.
Häll upp smeten i formarna. Fyll upp till ¾ av formen för att få höga och fina kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
 
Botten till tårtan:
8 skivor kavring
75g smör
 
Lägg allt i en matberedare och låt gå till en smulig massa, ta en 24 cm springform och klä botten med bakplåtspapper, tryck ut massan till en jämn botten.
 
Fyllning
400g räkor i lag hackade
3+1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 burk färskost med fyra peppar
½ dl hackad dill
½dl hackad gräslök
1 dl sikrom eller kalixlöjrom
½ finhackad lök
4 blad gelatin
 
Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
Blanda räkorna med färskost, majo, 3 dl creme fraiche, vispa, blanda ner med dill, gräslök, sikrom och lök, smaka av med salt o peppar.
Krama ur vattnet ur gelatinet och värm i gryta med 1 dl creme fraiche tills gelatinet har smält.
Blanda ner gelatinet i räkröran och blanda ordentligt så du inte får klumpar från gelatinet.
Häll röran i formen med  kavringsbotten, låt stelna i kyl i minst 5 timmar.
Garnera med valfria tillbehör.
 

Kommentera inlägget här :