Den Afrikanska klassikern Tagine finns det massor av olika recept på beroende på var du befinner dej i världen, här är vårat recept som vi naturligtvis tycker är det godaste ;)
4 dl skivad lök
3 mosade vitlöksklyftor
½ msk paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
½ tsk mortlade fänkålsfrön
½ tsk svartpeppar från kvarn
½ tsk malen koriander
½ tsk ingefärspulver
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
2 msk pressad limejuice eller citronjuice
6 st kycklinglårfilèer
1 st aubergine i kuber
1 msk mejram
½ dl rostade hela mandlar grovt skurna
Färsk koriander till servering
Lägg auberginekuberna i en skål, häll på lite olivolja och blanda väl. Lägg över i en ugnsfast form och baka av i ugnen på 200 grader i 25 minuter.
Hetta upp olivolja till medelvärme i en stekpanna, lägg i lök och vitlök, stek under omrörning i 5 minuter och tillsätt se alla kryddor utom mejram, fräs ytterligare i 5 minuter.
Slå på tomaten och limejuicen och låt koka upp. Lägg i kycklinglårfiléerna och låt koka i 20-30 minuter, vänd på dom då och då.
Lägg i den rostade auberginen och mejram och låt sjuda sakta i tio minuter, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på ett fat och strö över rostad mandel och färsk koriander.
Servera med Basmatiris eller ät den som den är.
så gott
skriven