
1st vitkålshuvud
500g blandfärs
1st ägg
1dl vispgrädde
1+1dl kokspad från vitkålen
3msk finhackad lök
6g salt
1krm malen svartpeppar
Smör att steka med
Skär ut roten på vitkålen och lägg huvudet i kokande vatten. Koka bladen mjuka och plocka bort alteftersom de lossnar. Du behöver 10 blad. Spara 1+1dl av kokspadet till färsen och deglaseringen av pannan (urkokning) och låt svalna.
Stek löken mjuk i smör utan att den tar färg och låt svalna. Blanda färs, lök, ägg, grädde, 1dl kokspad, salt och peppar i en bunke till en smidig smet. Fördela färsen på bladen, vik in kanterna och rulla till dolmar.
Bryn runt om i smör och lägg i en smörad ugnsfast form. Koka ur stekpannan med kokspadet och häll över dolmarna. Rippla över honung och stek i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter, börjar dom att få färg för fort så täck med folie.
Gräddsåsen
Koka 3dl grädde med 3msk oxfond och 1msk lingon . Smaka av med salt och peppar och montera i 30g smör.
Koka 3dl grädde med 3msk oxfond och 1msk lingon . Smaka av med salt och peppar och montera i 30g smör.
Servera med rårörda lingon.
'
Någon gång måste jag ju smaka på svenska kåldolmar. Har bara provat balkans verision. Vilket ju är riktigt gott. ;)