Höstfransyska med Hasselbackspotatis och rödvinssky

 
Tid och temperatur är ju det som styr när en råvara ska bli klar. I det flesta recepten står det 175 grader i 1½ timme, men riktigt så funkar det inte eftersom råvaran kan vara olika tjock och kort, då tar det längre tid, eller lång och smal, då tar det kortare tid.
Här är mitt tips: använd en stektermometer, sänk värmen för att få ett saftigare kött. Jag brukar köra på 120 grader och i det här fallet med en fransyska, då vill jag ha en kärntemperatur på 60-62 grader och sen låta den vila i aluminiumfolie för att köttet ska få en chans att slappna av från den värmechock den fick i ugnen.
 
Steken
Gnid in fransyskan med salt, svartpeppar och timjan. Bryn runt om i smör. Stek i ugnen på 120 grader tills kärntemperaturen är 62 grader, klä in i aluminiumfolie och låt vila i 20 minuter. Skiva och lägg upp.
 
Hasselbackspotatis
Skala och skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom, ett tips är, lägg potatisen på en träsked och skär ner till kanten. Lägg potatisen i en plåt med snittytan uppåt, Pensla med smält smör, Baka i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Ta ut och pensla igen med smöret, strö över riven parmesanost och salt, baka ytterligare 20 minuter eller tills potatisen fått fin färg och är mjuk i mitten.
 
Timjansdoftande rödvinssky
4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk timjan
3msk oxfond med rödvin 
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena.
 
Ugnsrostade rotfrukter
Skär olika rotfrukter i jämna stavar. Lägg i en ugnsfast form, rippla över olivolja och strö på flingsalt, svartpeppar samt timjan. Blanda väl och baka av i ugnen på 225 grader tills rotfrukterna fått fin färg och är mjuka i mitten.
 

Kommentarer :

#1: lars

My God. hasselbackspotatis. jag drömmer mig tillbaks till 70 och 80 talet när jag var besatt av Hasselbackspotatis varje vecka mumms. Nu har jag inte ätit detta på minst 20 år. Tack för påminnelsen

skriven
#2: lillemmish - MODE

så smarrigt gott!

ha en bra dag
kram

skriven

Kommentera inlägget här :