Langos

 
Den Ungerska Langosen är en populär maträtt som har funnits sen urminnes tider och på orginalet i Ungern så toppar man bröden med smält smör, vitlök och riven ost, låter jättegott det med men vi valde att ha räkor, sikrom, lök och creme fraich, sen finns det lika många toppingar på Langos som det finns pizzatoppingar, huvudsaken är att man tycker det blir gott :)) Vidare går Langos även att ha som efterrätt/kaffebröd/sötfika och samma sak där, toppa med söta smarriga saker och vips, så har du en dessert !
 
Langos
1 påse torrjäst
2 dl nykokt mosad potatis
1tsk salt
6 dl vetemjöl
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk matolja
Frityrolja (fri från palmolja)
 
Blanda jästen med vattnet, en matsked olja och saltet, rör en stund så jästen smälter. Mosa nykokt potatis med en matsked olja och blanda ner i bunken, tillsätt mjölet och knåda till en smidig lite lösare deg. Låt jäsa en timme i bunken.
Mjöla ett bakbord och häll degen från bunken, knåda lite försiktigt och dela degen i 9-12 bitar beroende på hur stora langos man vill ha, tryck ut till ovaler med fingertopparna och låt jäsa ytterligare 30min. under duk.
Hetta upp en gryta med frityrolja (fri från palmolja) till 180 grader, fritera langosen en och en tills de får en gyllene yta. Ha varmhållning i ugnen på 75 grader.
 
Servera Langosen varma och med vilken topping du tycker bäst om !
 

Kommentera inlägget här :