Köttbullar med picklade lingon och gräddsås

 
Klassiskt gott och ja det går att göra utan ströbröd.
 
Köttbullar
500g blandfärs
1st ägg
1dl vispgrädde
½st fin fin hackad lök
2msk smör
6g salt
1krm vitpeppar
 
Låt löken långsamt stekas på låg värme i smöret tills de känns mjuka men ej fått färg, låt löken svalna och blanda sedan med resten av ingredienserna. Rulla färsen med blötlagda händer till jämna stora bollar. Låt dem sjuda sakta i vatten tills de får en kärn temperatur på 68 grader. Stek sedan i smör tills de får fin färg.
 
Från stekskyn av köttbullarna gör en gräddsås.
 
2 msk kalvfond på flaska
2 msk smör
2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
 
När köttbullarna är färdigstekta så spara stekskyn och slå på grädde, fond och soya, låt småkoka tills den har fått en önskad konsistens, smaka av med peppar & ev. mer salt. Till sist så lägg i smöret och låt det smälta, nu blir det gott :))
 
Picklade lingon
 
1-2-3 lag till 1-1,5 liter packade lingon.
 
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
½ tsk salt
1 bit hel kanel
5 hela nejlikor
1 lagerblad
 
Mät upp samtliga ingredienser förutom lingonen i en kastrull. Värm upp och låt koka i någon minut. Ställ därefter åt sidan att svalna till rumstemperatur.
För över lingonen i en burk där du packar ner dom med handen, häll den avsvalnade lagen över lingonen och låt stå kylskåpskallt att dra i ca 8 timmar innan de avnjuts. Förvara kylskåpskallt.

Kommentera inlägget här :