Grillad Fläskfilé med Palsternacksgratäng och en Romesco på morötter

 
 
Nu när hösten är i antågande är det gott att börja frossa i färska primörer, morötter från eget land och goda fina palsternackor från butik fick dominera denna spanskinspirerade middag.  
 
Receptet är för 4 personer
 
Grillad fläskfilé
600g fläskfilé
Salt
Peppar
 
Krydda köttet med salt & peppar. Grilla runt om på hög indirekt värme. Klä in i aluminiumfolie och stekt klart i ugnen på 125 grader tills köttet har en kärntemperatur på 68 grader. Ta ut köttet och låt vila i 5 minuter.
 
Ugnstekta morötter
680g skalad morötter skuren på längder
2msk olivolja
Salt 
Svartpeppar
 
Hetta upp ugnen till 225 grader. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. rippla över olivolja, krydda med salt, peppar och vänd runt. Stek i ugnen 15-20 minuter tills morötterna får en fin färg. Spara 1/4 del till Romescon.
 
Morots Romesco
½dl pinjenötter
1klyfta vitlök
½tsk torkad chili
3msk olivolja
1/4 del av de stekta morötterna
1msk rödvinsvinäger
 
Rosta pinjenötterna i en panna, lägg i en skål och låt svalna. Lägg allt i en mixer och mixa. Smaka av med salt och peppar.
 
Palsternacksgratäng
4st skalade palsternackor skurna i klyftor
200g crème fraiche
75g riven lagrad ost
1 kvist hackad färsk rosmarin
1msk dijonsenap
30g halverade valnötter
Salt
Svartpeppar
 
Koka palsternackorna i 20 minuter, lägg över i en ugnsfast form. Blanda crème fraich, rosmarin, senap med den halva mängden ost och smaka av med salt och peppar. Slå över palsternackorna och grädda 10 minuter i 175 grader. Lägg på resterande ost och valnötterna och grädda ytterligare 2-3 minuter eller till gratängen fått en fin färg.
 
Servera med ruccola eller annan pepprig sallad.
 

Kommentera inlägget här :