Den välkända spanska risrätten med saffran, kyckling och räkor som både är färgstark och smakrik, en klar vinnare när gästerna är många.
Paella med kyckling & räkor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 dl långkornigt eller annat valfritt ris
2 msk olja
1 paket saffran
2 dl vitt vin
6 dl hönsbuljongtärning
2 dl djupfrysta ärter
4 kycklingfiléer
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar
200 g skalade räkor (200 g skalade räkor motsvarar 500 g räkor med skal)
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna med riset i oljan i en traktörpanna.
Tillsätt saffranet och häll på vinet. Låt koka någon min. Häll på buljongen och låt koka under lock ca 20 min.
Skölj, kärna ur och tärna paprikan smått. Lägg paprika och ärter ovanpå riset när ca 5 min återstår av koktiden.
Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Stek dem i oljan i en stekpanna tills de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ner kyckling och räkor i det färdiga riset.
Foccacia
25g jäst
3dl ljummet vatten
2msk honung
½dl olivolja
1msk flingsalt
7dl vetemjöl
Olivolja och flingsalt till bakningen
10 coctail tomater
10st halverade svarta oliver
15 tärningar fetaost
1msk rosmarin torkad eller färsk
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt honung, olivolja och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg, knåda i 5 minuter. Låt jäsa i en övertäkt bunke i 40 minuter. Knåda degen lite, olja i en plåt med höga kanter och strö på flingsalt, platta ut degen till ca 2cm tjock och låt jäsa övertäkt i 15 minuter, tryck ner tomater, oliver och fetaost i degen och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Pensla degen med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin. Baka i ugnen på 220 grader i 10-12 minuter.