Midsommarens Tårta

 
Ljuvligt god tårta på mandelbotten och två lager maräng, smaksatt med lemoncurd och lemoncurdgrädde.
 
Mandelbotten
3st äggvitor
1dl socker
2,5dl mandelmjöl
 
Vispa äggvitan till ett fast skum, lägg i socker och mandelmjöl och blanda runt. Grädda i smord form 24cm i diameter på 175 grader i 25 minuter.
 
Marängbottnar
6 äggvitor
4,5dl strösocker
1 tsk ättika (12%)
 
Sätt ugnen på 110°C varmluft.
Vispa äggvitor, socker och ättika i en bunke över vattenbad tills smeten når ca 60°C.
Lyft av bunken från vattenbadet och vispa tills smeten blir sval. Bottna 2 stycken formar 24cm i diameter med marängsmeten.
Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
 
Lemoncurd
3st ägg
zesten av en citron
1dl citronsaft
1,5dl socker
75g smör
 
Vispa äggen lite lätt bara så dom blandas, blanda in socker och all citron, vispa ihop i en skål över vattenbad och vispa lätt tills curden tjocknar. Ta bort från vattenbadet och lägg i små bitar av smöret, blanda runt tills smöret har smält. 
Kyl ett par timmar före användning.
 
Montering
Lägg den färdiga mandelbottnen på ett tårtfat, stryk på ett lager med lemoncurd. Vispa grädde (ca:5dl) och blanda i ett par matskedar lemoncurd (smaka er fram till en lagom söt och citronig smak) 
Lägg på en marängbotten och stryk på ett ordentligt lager med lemoncurdgrädden, på med nästa marängbotten och nu är det bara att täcka toppen och sidorna med resten av grädden.
 
Dekorera med Syrénblommor och jordgubbar.
 
 

Kommentera inlägget här :