Vad passar inte bättre än goda köttbullar på en måndag, ja eller kanske alla dagar i veckan.
Köttbullar
500g blandfärs
1st ägg
1dl vispgrädde
½st fin fin hackad lök
2msk smör
6g salt
1krm vitpeppar
Gräddsåsen
Stekskyn från köttbullarna
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk smör
4 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
Låt löken långsamt stekas på låg värme i smöret tills de känns mjukt men ej fått färg, låt löken svalna och blanda sedan med resten av ingredienserna. Rulla färsen med blötlagda händer till jämna stora bollar. Låt dem sjuda sakta i vatten tills de får en kärn temperatur på 65 grader. Stek sedan i smör tills de får fin färg. Lyft upp köttbullarna och håll på varmhållning. Häll grädde, fond och soya i stekskyn, låt småkoka tills den har fått en önskad konsistens, smaka av med peppar & ev. mer salt. Till sist så lägg i smöret och låt det smälta, nu blir det gott :))
Potatismos
400gram skalad mjölig potatis
1,5 dl mjölk (3 %)
100 g osaltat smör
Salt
Vitpeppar
Muskot
400gram skalad mjölig potatis
1,5 dl mjölk (3 %)
100 g osaltat smör
Salt
Vitpeppar
Muskot
Koka potatisen mjuk i vattten. Häll bort vattnet och låt ånga av. Smält smöret i mjölken, pressa potatisen och tillsätt mjölkblandningen. Vispa slät och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.