Köttbullar med mos och Lingon

 
Vad passar inte bättre än goda köttbullar på en måndag,  ja eller kanske alla dagar i veckan.
 
Köttbullar 
500g blandfärs
1st ägg
1dl vispgrädde
½st fin fin hackad lök
2msk smör
6g salt
1krm vitpeppar
 
Gräddsåsen
Stekskyn från köttbullarna
2 msk  koncentrerad kalvfond
2 msk smör
4 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
 
Låt löken långsamt stekas på låg värme i smöret tills de känns mjukt men ej fått färg, låt löken svalna och blanda sedan med resten av ingredienserna. Rulla färsen med blötlagda händer till jämna stora bollar. Låt dem sjuda sakta i vatten tills de får en kärn temperatur på 65 grader. Stek sedan i smör tills de får fin färg. Lyft upp köttbullarna och håll på varmhållning. Häll grädde, fond och soya i stekskyn, låt småkoka tills den har fått en önskad konsistens, smaka av med peppar & ev. mer salt. Till sist så lägg i smöret och låt det smälta, nu blir det gott :))
 
Potatismos
400gram skalad mjölig potatis
1,5 dl mjölk (3 %)
100 g osaltat smör
Salt
Vitpeppar
Muskot
 
Koka potatisen mjuk i vattten. Häll bort vattnet och låt ånga av. Smält smöret i mjölken, pressa potatisen och tillsätt mjölkblandningen. Vispa slät och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
 

Gnocchi med squash, salvia och kyckling

 
En maträtt med massor av goda smaker och här gjorde vi Gnocchin själva men det behöver man inte göra, man kan köpa färdigt i butik, den färdiga färska är helt ok. Tål man inte gluten så går det att köpa färdigt även det, vi har testat och tyckte inte så mycket om den, men då är det lätt att göra själv, köp bara färdig glutenfri mix så fixar man det snabbt.
 
Gnocchi med squash och kyckling
2st kycklingbröst i större tärningar
½ butternut squash i större tärningar
6dl halverade färska champinjoner
1 gul lök hackad
2st finhackade vitlöksklyftor
2msk vatten
2-3 port. gnocchi
2,5dl kycklingbuljong
2msk skuren färsk salvia
8dl babyspenat
2msk pesto
2tsk vitvinsvinäger
1dl riven parmesan
 
Stek kycklingen i olivolja tills den har en kärntemp på 70 grader och ställ åt sidan. Stek sedan pumpa, svamp, lök och vitlök i 10 minuter, tillsätt vattnet och lägg i den stekta kycklingen. Stek Gnocchin i olivolja & smör tills de får en fin stekyta, tillsätt salvia och buljong till Gnocchin och låt puttra i tills vätskan är borta, ca 4 minuter. blanda in spenat, pesto och vinäger, låt puttra tills spenaten vissnat. Strö över riven parmesan och servera genast.
 
Potatis gnocchi
1½kg potatis
5dl vetemjöl
2st ägg
20g salt
 
Koka potatisen mjuk med skalet på. Skala potatisen och pressa med en potatispress. blanda med ägg och tillsätt mjöl och salt. Dela potatisdegen i 10 lika stora portioner och rulla dessa till tumstjocka längder. Skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl. Räffla på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel. Koka gnocchin, inte alltför många åt gången i lätt sjudande saltat vatten. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Lyft upp med hålslev och låt rinna av väl. stek i smör och olivolja tills de får fin färg.
 
 
 

Ricotta & Zucchini Canneloni

 
En otroligt god och smakrik vegetarisk rätt som är hyfsat enkel att laga. Äts med fördel med en liten bit bröd som man doppar i den goda tomatsåsen.
 
Receptet är för 4 personer
 
Ricotta & Zucchini Canneloni
180g gröna ärtor (tinade)
2st ägg
360g ricotta
50g babyspenat
½dl strimlad färsk mynta
2tsk zest av citron
50g mozzarella
Svartpeppar
Flingsalt
5dl Tomatsås
1st zucchini
 
Mosa ärtorna med gaffel i en bunke. Knäck i äggen och lägg i ricotta, spenat, mynta och citronzest, blanda ordentligt med en slickepott, smaka av med salt, peppar och låt stå 30 minuter. Tunnskiva zuccinin på längden och strö över salt. Låt stå och rinna av i 20 minuter. Bottna tomatsåsen i en ugnsfast form. Torka av skivorna med ett hushållspapper och fördela blandningen på varje zuccini och rulla ihop, ställ rullarna i tomatsåsen och tomma med mozzarella. Baka av i ugnen på 175 grader i 30 minuter.
 
Tomatsås
300g hela Mutti tomater på burk (utan citronsyra)
1st finhackad gul lök
3st finhackade vitlöksklyftor
3msk olja
1msk kalvfond
Salt och svart peppar

Fräs lök och vitlöken i oljan, slå på tomaterna och buljongen, låt sjuda i 15 minuter, mixa med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Toppa med färska örter vid servering.