Kycklingschnitzel med tomatsmör och stekt potatis

 
Schnitzel av alla slag är otroligt gott och lite av en favorit är kycklingschnitzel. Man kan även med fördel göra den glutenfri, då är det bara att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix och glutenfritt ströbröd. Med receptet på tomatsmöret blev det en fullkomligt underbar rätt. Vi serverade med stekt potatis och gröna ärtor.
 
Kycklingschnitzel
4st färska kycklingfiléer
1dl vetemjöl
3dl ströbröd
2st ägg
1msk vatten
2tsk salt
1tsk svartrpeppar
1msk torkad dragon
 
Skär filéerna på längden men inte helt igenom, banka ut till ca ½cm tjocka schnitzlar. Lägg mjölet på en tallrik, vispa upp äggen med vatten, salt och peppar, blanda ströbrödet med dragonen. Vänd kycklingen först i mjölet sedan ägget och till sist ströbrödet. Låt torka 10 minuter och stek sedan i lika delar smör och matolja tills de får en fin färg och har en kärntemperatur på 70 grader.
 
Tomatsmör
4 stora tomater grovt tärnade
1st schalottenlök grovt tärnad
2 msk olivolja
1,5 tsk mejram
1,5 dl smör
 
Stek löken mjuk på medelhög värme i oljan 2-3 min. tillsätt tomaten och låt nu puttra tills det mesta av vätskan försvinner 10-15 min. 
Låt bli helt svalt. 
Lägg över i en mixer med knivar och kör tomatmassan slät, lägg i mejram och smöret och kör tills det har blandats helt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg i skål och förvara i rumstemperatur.
 
Servera med gröna ärtor och stekt potatis.

Kommentera inlägget här :