Ännu en maträtt från det Kinesiska köket som har helt fantastiska smaker men som kräver lite specialingredienser, risvin finns inte numera i sverige och går inte heller att beställa på nätet men vi har haft turen att kunna beställa med Asienresenärer, chilibönpastan dou ban jiang finns däremot hos välsorterade orientaliska butiker.
1kg nötkött (går bra med billigare styckningsdetaljer) skuret i stora tärningar.
Vatten så det täcker köttet.
Koka upp vattnet med köttet. Låt rinna av i en sil och spola vatten så alla grumligheter försvinner.
Till stekning
2msk matolja
1½msk socker
4st skivor ingefära
4st krossade vitlöksklyftor
2st skivade vårlökar den vita delen
½st gul lök i större bitar
1st kanelstång
2st lagerblad
3st chili (välj så stark du vill ha)
2st stjärnanis
2st bitar torkat apelsinskal
1½msk Sichuan Dou Ban Jiang
1msk tomatpuré
2msk Shao Xing wine eller sherry
1½msk ljus soya
1tsk mörk soya
½tsk salt
Vatten
Hetta upp oljan i en wok. Lägg i köttet, se till så alla bitarna rör botten, bryn tills köttet fått en brynt yta på hög värme, för köttet åt sidan, sänk värmen, tillsätt sockret och rör runt tills det karameliserats, vänd runt köttet i karameliserade sockret. Tillsätt resterande ingredienser, Fyll på med vatten så det täcker. Lägg på lock låt sjuda tills köttet är mört (1-4 timmar) smaka av med salt.
När koket är färdigt så plocka upp köttet och sila buljongen, lägg tillbaka köttet och servera.
Servera med valfria nudlar och tillaga enligt förpackningen. Låt nudlarna rinna av och lägg i skålar, slå på soppan. Toppa med blancherad baby bok choy för att balansera smakerna, strö över strimlad vårlök och chili, om man vill kan man lägga på ett halvt kokt ägg