
Laxtartar är en väldigt enkel men ändå stilfull maträtt, här serverad med en tempererad örtolja och friterad kapris samt prästostchips.
Receptet är för 4 personer
Laxtartar
100g gravad lax
100g kallrökt lax
3msk finhackad rödlök
2msk finhackad dill
1tsk grovmalen svartpeppar
Blanda alla ingredienser i en bunke, Fördela i fyra styckel lika högar, pressa röran i utstickare så du får fina rundlar.
Örtolja
50g bladpersilja med stjälkar
50g dill med stälkar
2½dl olivolja
Salt
Peppar
Häll oljan i en kastrull och värm upp till 75 grader, lägg örterna i oljan och låt stå i en timme, kolla oljan lite då och då så den håller 75 grader. Ta upp örterna och lägg i en blender, slå på oljan i en tunn stråle tills du får en lagom konsistens. Mixa på högsta hastigheten tills oljan blir slät. Sila genom en finmaskig sil eller en damstrumpa. Smaka av med salt och peppar.
Friterad kapris
3msk avrunna medelstora kaprisar (Zetas)
Olja till fritering
Hetta upp oljan till 175grader och fritera kaprisen tills de slår ut som en blomma. Lägg kaprisen på hushålspapper och låt rinna av.
Prästostchips
80g riven prästost
Fördela osten i 4 lika stora högar på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugnen på 175 grader ca 8 minuter eller tills de fått en fin färg. Lägg på hushållspapper och låt stelna.