Kinesiska Revbensspjäll med Char Siu & krispig Sichuan potatis

 
 
 
Vi var in till stan för ett tag sedan och botaniserade hos en Kinesisk kille som har en butik på Ålidhem, där hittade vi en massa kinesiska råvaror som vi inte trodde fanns här i trakterna, b.l.a den här färdiga char siu såsen på burk som vi har trånat efter, man kan göra den själv och det har vi prövat men den blir inte i närheten lika god som den färdiga. Revbensspjällen fick vi tag i från våran lokala slaktare på Strömdahla och potatisen fick bli färskpotatis.
Maträtten är värd varenda minut i köket och vid grillen, så fantastiskt gott om man som vi älskar Kinesisk mat !
 
Revbensspjäll Char siu
1,5kg tjocka revben
½dl salt
2msk socker
2tsk sichuan peppar
 
Kör socker, salt och peppar i en kryddkvarn eller blender till ett fint pulver. Massera in pulvret på revbenspjällen och lägg i en påse att rimma i kylen 24 timmar.
Lägg revbenen i en stor kastrull, slå på vatten så det täcker, koka upp och sänk värmen, låt sjuda i 1-1½ timme eller tills man känner att benen lätt lossnar från köttet. Skumma koket under tiden.
Ta upp köttet och låt svalna i rumstemperatur, pensla sedan köttet med Char siu rikligt runt omkring, grilla på indirekt värme och pensla gärna kötttet ett par gånger till, grilla tills du får en kärntemp på 70 grader.
 
Chinese crispy potaoes
500g färskpotatis (med skal)
2msk rapsolja
2st vårlök gröna och vita separerat i bitar
2msk hackad vitlök
1msk hackad ingefära
1/4 rödlök i båtar
nypa salt
en liten bukett koriander
1msk chinese chili oil (recept nedan)
1msk chilipulver
1tsk spiskummin
 
Koka potatisen i 10 minuter, låt rinna av och stek i 2msk matolja, stek tills skalet blir gyllene.
Lyft bort potatisen och tillsätt 1msk olja i pannan, stek vitlök, ingefära och den vita vårlöken i 1min. på medelvärme. Tillsätt rödlöken och stek ytterligare 2-3 minuter, häll i chiliolja, salt, kummin och chilipulver, puttra 1 minut, lägg i potatis, koriander och gröna vårlöken som är kvar. Smaka av med salt & svartpeppar, Blanda runt och servera genast.
 
Chinese Chili oil
1dl chiliflakes
½dl rostade jordnötter grovt igenomhackade
1tsk salt
2dl olja (jordnöts-raps eller matolja)
1msk rostade sesamfrön
10cm kanelstång
2st stjärnanis
2st vitlöksklyftor lätt tilltryckta
 
Blanda ihop chili, salt, sesamfrön och jordnötter i en värmetålig skål.
Hetta upp en panna med oljan, lägg i vitlök, kanel och anis, stek på medelvärme tills vitlöken blir lätt gyllene, får inte brännas vid.
Låt oljan svalna 1 minut innan den hälls över chiliblandningen (annars kan den bränna vid kryddorna och då blir det inte gott)
Blanda runt och låt svalna helt, häll sedan på steriliserad burk så håller den upp till ett halvår i kylskåpet.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :