Szechuan Beef stir fry

 
Marinad
450g nötkött
1st äggvita lättvispad
1msk olja
1/2tsk salt

Såsen
2msk risvinäger
1msk kinesiskt risvin
1msk ljus soya
1msk mörk soya
1msk kinesisk chiliolja (recept nedan)
1dl köttbuljong
1msk socker
1msk maizena

Stir-fry
1msk maizena
½dl olja
1st lite skivad gul lök
1msk dou ban jiang
4st torkade chilis
1msk riven ingefära
1msk riven vitlök
½röd paprika skivad
½grön paprika skivad

Rostade sesamfrön, vårlök och färsk koriander till garnering.
 
Skär köttet i tunna skivor, blanda ingredienserna till marinaden och lägg i köttet, blanda väl med händerna och låt marinera  i 30 minuter.
Blanda alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan.
Hetta upp en wok och stek hastigt köttet, lyft upp köttet med en hålslev och ställ åt sidan.
Lägg i ½dl olja i den varma woken och tillsätt chili, vitlök, ingefära och dou ban jiang, stek i 30 sekunder. Tillsätt resten av ingredienserna och stek på hög värme 2min. under omrörning, slå på såsen och låt få ett uppkok och tillsätt köttet, låt brässera i 1 minut. Lägg på uppläggningsfat och garnera med sesamfrön och färsk koriander.
Servera med Basmatiris.
 
Chinese Chili oil
1dl chiliflakes
½dl rostade jordnötter grovt igenomhackade
1tsk salt
2dl olja (jordnöts-raps eller matolja)
1msk rostade sesamfrön
10cm kanelstång
2st stjärnanis
2st vitlöksklyftor lätt tilltryckta
 
Blanda ihop chili, salt, sesamfrön och jordnötter i en värmetålig skål.
Hetta upp en panna med oljan, lägg i vitlök, kanel och anis, stek på medelvärme tills vitlöken blir lätt gyllene, får inte brännas vid.
Låt oljan svalna 1 minut innan den hälls över chiliblandningen (annars kan den bränna vid kryddorna och då blir det inte gott)
Blanda runt och låt svalna helt, häll sedan på steriliserad burk så håller den upp till ett halvår i kylskåpet.
 

Kommentera inlägget här :