Skinkrulle med isbergssallad och en gräddig lökdressing

 
En gammal 80-talsklassiker som än idag är barnsligt god, degen kräver lite tid men den är enkel att göra och gillas av alla, gammal som ung.
 
Degen
200g smör
5dl vetemjöl
200g keso
 
Kör degen i en matberedare med knivar tills degsmassan är jämt blandad.
Ta ut och knåda ihop till en boll, lägg i en bunke svalt och låt vila 3-4 timmar.
 
Kavla ut degen så den blir i tjocklek ca:2-3mm. 
Bred på ganska rikligt med dijonsenap så det täcker degbotten, riv 4hg rökt skinka från bit och strö jämt över hela botten, avsluta med att strö på ett lager av en mildare ost med bra smältegenskaper.
Vik ihop och gör en rulle, pensla med uppvispat ägg och grädda på bakplåtspapper i 175 grader/30-40min. 
 
Ta ut från ugnen och låt vila i 10 minuter innan servering.
 
Salladen som är ett måste till:
1st isbergssalladhuvud 
En förpackning kaffegrädde
1dl veg. olja
1tsk dijonsenap
1st gul lök finhackad
2st vitlöksklyftor finhackade
1msk aromat (den enda gången vi äter aromat men den är ett måste till denna dressing)
1msk italiensk salladsdressingskrydda
ättika
 
Vispa ihop allting utom ättikan ordentligt i en bunke och vispa tills det börjar tjockna lite, smaka av med ättikan, den här dressingen ska vara ganska ättiksstark, jag använde från en liten flaskas ättikakork 4 korkar men det är för att jag älskar den smaken, smaka er fram kork för kork till en nivå ni tycker blir godast.
Blanda dressingen med salladen och severa genast. 
 

Chinese Mushroom Chicken Stir Fry

 
En supergod stir fry utan någon hetta alls, bara smak av kyckling med bambuskott ungefär som på Kinakrogarna (fast godare)
 
 
300g kycklingbröst i mindre tärningar

Marinad
1msk ljus soya
1msk kinesiskt risvin (shaoxing wine)
1msk maizena
 
Lägg kycklingen i marinaden och blanda runt.

Sås
3msk ostronsås
2msk kinesiskt risvin (shaoxing wine)
2msk ljus soya
1dl kycklingbuljong
2tsk socker
2tsk maizena
 
Blanda allt i en skål och ställ åt sidan.

Stir fry
3msk veg. olja. Delat
225g svamp (portobello el. champinjoner)
2-3dl bambuskott
3st vitlöksklyftor hackade
1msk ingefära riven/mosad
2st vårlökar skivade
 
Använd en Wok och häll i 1msk olja, låt bli medelhet.
Stek kycklingen tills en fin stekyta uppstår, ta upp från woken och ställ åt sidan.
Häll i resten av oljan och lägg i svampen, stek på medelhög värme under omrörning 1-2min. beroende på hur tjocka skivor du har, svampen ska bli nästan klar.
Fyll på med bambuskott, vitlök och ingefära, stek 30sek. lägg i vårlöken och kycklingen, blanda runt och låt komma upp i värme, gör ett hål i mitten av woken och häll på såsen, rör runt i såsen tills den blir varm, dra ner steket från sidorna och blanda ordentligt, låt precis koka upp och tjockna till lite.
 
Servera med osaltat Basmatiris.
 

Tom kha gai

 
En klar favorit från det Thailändska köket med smaker av lime, currypasta och kokosmjölk, en genialisk smakkombination, så otroligt gott och fräscht.
 
Tom kha gai
8dl kycklingbuljong 
4st schalottenlökar skivade
4st chilis skivade
1 tumme färsk skivad galangalrot
2st citrongräs
300 gram kycklingfilé i kuber
1 burk kokosmjölk
1msk röd currypasta
250 gram skogschampinjoner el. portabello i skivor
6st tärnade körsbärstomater
8st kaffir limeblad
4tsk fisksås
2msk limejuice
3tsk socker
2st vårlök till garnering skivade
1dl grovt hackad färsk koriander till garnering

Koka upp hälften av kokosmjölken med currypastan tills det spricker, tillsätt resten av kokosmjölken i buljongen och låt koka upp. Lägg i allt utom tomat, vårlök, koriander och låt sjuda 30 minuter.
Efter 30 min.lägg i tomaterna och servera i soppskålar.
Garnera med vårlök och koriander.