Oxfilé Provençale (Coeur de filé Provençale)

 
Festligt gott och enkelt med Oxfilé Provencale och alltid en tacksam maträtt att bjuda på.
Vill man inte ha Oxfilé så kan man byta ut mot fläskfilé, kyckling, annat rött kött eller fisk.
 
4 port.
600g oxfilé
1kg skivad potatis
5st vitlöksklyftor pressade
200g smör + 50g till stekning av potatis 
Bladpersilja hackad
2msk citronsaft
Grovmalen svartpeppar
Salt


Vitlökssmör
Rör ihop smör och vitlök med saften från den pressade citronen och hackad Bladpersilja.

Potatis 
Skala Potatisen och skiva den tunt, spola av i vatten och stek sen i smör tills potatisen blir mjuk, smaka av med salt och peppar.

Krydda Oxfilén med salt och peppar, bryn den runtom i en het stekpanna med 2msk matolja, lägg i ugnfast form och sätt i ugnen på 150 grader och stek tills den får en kärntemp på 52 grader.
Ta ut den och linda in den i aluminiumfolie, låt vila 5 minuter, höj sedan temperaturen i ugnen till 200 grader.

Skiva Oxfilén i halvcentimeter tjocka skivor och lägg ovanpå potatisen i en ugnsfast form, klicka ut vitlökssmöret ovanpå köttet. Spara lite till serveringen. Baka av i ugnen tills smöret smält.

Servera med timjanstekt haricots verts och klicka lite vitlökssmör på toppen. 
 
 
 

Kommentera inlägget här :