En toppengod helgmiddag med bacon, oxfilé, potatiskaka och tomatfräs med champinjoner och sparris, många goda smaker som passar ypperligt tillsammans!
Oxfilén
4 X 150g oxfilé mittbiten
4st skivor alspånsrökt bacon
Salt
Svartpeppar
Krydda köttet med salt och peppar, linda bacon runt om och stek med smör och olja i en gjutjärnspanna tills du får en kärntempetatur på 52° klä in i folie och låt vila i 5 minuter.
Grönsakerna
12st halverade körsbärstomater
4st skivade champinjoner
4st grön sparris skuren i (1cm bitar)
1st finhackad gul lök
1msk olivolja
1msk smör
Salt
Svartpeppr
Fräs grönsakerna i oljan med salt och pepar i 5-6 minuter, linda in i folie och lägg åt sidan.
Potaiskaka
600g skalad potatis
100g riven lagrad ost
1st ägg
50g riven gul lök
7g salt
3g svartpeppar
olivolja att smörja formen med
Smörjen en brödform med olivoljan. Lägg alla övriga ingredienser i en bunke och blanda väl, fyll formen och baka i ugnen på 175° i 40 minuter. Ta ut och låt vila i 5 minuter. Skär skivor av potatiskakan i portionsstora bitar.
Maderiasåsen
1dl röttvin
1dl Maderia
3dl vatten
3msk kalvfond
2msk smör
1msk mjöl
1tsk svartpeppar
Salt
Smält smöret i en panna tillsätt pepparn och mjölet, bryn sakta tills du får en lätt brun färg och en nötig doft, Tillsätt vinerna och fonden, låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka 30 minuter.