Vegetarisk Wontonsoppa med svamp-och zucchinibollar

 
Här kommer ett recept på en fantastiskt god asiatisk vegetarisk soppa, "kött"bullarna är gjorda av svamp och zucchini och smaksatt med asiatiska smaker, verkligen jättegott!
 
10cm färsk ingefära finriven
6st vitlöksklyftor rivna
2msk vit miso
220g zucchini i bitar
220g champinjoner delade
2msk matolja
2tsk salt
1st ägg
3dl ströbröd
2msk soya delat
2msk sesamolja delat
2msk hackad färsk koriander
6st hela korianderblad
1,8dl vegetabilisk buljong (gärna hemgjord) 
1msk sichuan peppar
1/3 av en normalstor purjolök i 5cm bitar
2st små bok choy el. en stor
225g sockerärtor
110g champinjoner tunnskivade
15-20st wontonblad
2st vårlök den ljusa delen
 
Lägg ingefära, vitlök och miso i en mixer med knivar, kör till en mosig massa. Ta 2msk av mixet och sätt i en skål, (låt resten vara kvar i mixern) ställ åt sidan.
Lägg i 3/4 av zucchinin och champinjonerna i mixern med massan som är kvar, pulsa tills det blir finmixat, lägg över i en skål och ställ åt sidan.
Mixa till sist det som är kvar av zucchini och svamp men bara grovmixat den här gången, lägg över i samma skål som sista mixet och blanda.
Häll 1msk olja i en nonstick panna och stek det sista mixet på mediumvärme tills all vätska har förångats, ca:12-13 minuter.
För över i en skål och låt svalna, knäck i ett ägg och blanda, häll sedan i 1msk soya, ströbröd, 1msk sesamolja och den hackade koriandern, Blanda ihop all mix och blanda väl. Rulla till köttbullsstora bollar.
 
Hetta upp 1msk olja i en stor gryta, fräs ingefäran och sichuanpeppar under omrörning ca:2min.
Häll i buljongen och låt koka upp. Tillsätt purjolöken, 1msk soya, 1msk sesamolja och ½tsk salt.
Lägg i bollarna i buljongen, låt koka ungefär 5 minuter under lock. Låt bli att röra runt för att undvika att bollarna går sönder.
Ta av locket och lägg i Bok choy, låt koka 1 minut.
Lägg i de tunnskivade champinjonerna och sockerärtorna, koka 2 min. Lägg sist i wontonbladen och koka tills de blir mjuka.
Servera med skuren vårlök och korianderblad.
(om man vill kan man plocka bort sichuanpepparkornen, en del tycker inte om att tugga på dom)
 
 

Kommentera inlägget här :